Чичо доктор
Корейско традиционно ястие може да помогне в борбата със затлъстяването и диабета
- 10:50, 5 Ноември, 2024
Нейната консумация предпазва от деменция и артрит
Тя нарече храната „невероятна“ за укрепване на здравето на червата, което от своя страна може значително да забави възпалението, свързано със заболявания като деменция, артрит и диабет. В Instagram Амати разказва:
„Кимчи е една от онези невероятни ферментирали храни, които не само придават вкус, подправки и текстура на ястията ви. Те са пълни с пробиотични щамове бактерии, които са превърнали зелето, лютите чушки и другите прекрасни съставки вътре в кимчито в тази вкусна пикантна удивителност“.
„Добавянето на малко кимчи към храната всеки ден може наистина да помогне за поддържането на чревния ви микробиом по начин, който потиска и намалява ненужните възпаления. Какво е наистина прекрасното в кимчи?
Всъщност има доста рандомизирани контролирани проучвания, които го използват за неща като диабет от втори тип, затлъстяване и глад. И той винаги има положително въздействие върху тези резултати. Това е наистина добра храна, която можете да добавите към диетата си и да започнете да добавяте към салатите, супите и другите си ястия. Ще се изненадате колко универсална е тя“, добави експертът.
Кимчи е традиционно корейско ястие и е смятано за тайната на дълголетието и красотата. Ястието наподобява българското кисело зеле, но към него са добавени много повече подправки.
Смята се, че ферментиралите храни са полезни за здравето на червата, което е ключов фактор за цялостното благосъстояние, според експерти по хранене като професор Тим Спектър. Той изтъква многобройните ползи от ферментиралите храни като кефира, като заяви:
„По-специално, те изглежда подкрепят имунната система, която е толкова важна за борбата с алергиите, инфекциите, рака и стареенето, благодарение на взаимодействието им с чревните бактерии“.
Въпреки това Спектър предупреждава, че ако веднъж седмично си позволявате да похапвате подсладено кисело мляко, богато на добавки, това няма да ви помогне. Вместо това трябва да избирате висококачествени продукти и да ги консумирате в малки количества няколко пъти дневно.
„Американско клинично проучване установи, че при лицата, които ежедневно консумират четири до пет малки порции ферментирали храни, се наблюдава значително подобрение на кръвните маркери на възпалението и имунната функция само в рамките на две седмици. Следователно, ако приемате една или две порции дневно, вероятно ще извлечете подобни ползи“, подчерта Спектър./ БГНЕС
Следете с Фактор
Свят
Орбан: На 12 декември вътрешните министри на ЕС ще подкрепят София и Букурещ за Шенген
- 20:50, 23 Ноември, 2024
България
ИТН: Не гарантираме, че Силви Кирилов ще откаже номинация за премиер, ако оглави НС
- 20:38, 23 Ноември, 2024
България
Мартин Димитров: Няма разцепление в ПП-ДБ - обяснихме, че ще гласуваме различно
- 20:12, 23 Ноември, 2024
Още от Чичо доктор
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).
Пол Маккартни сподели тайната на дългия и здравословен живот
Музиката се споменава като една от средствата за облекчаване на симптомите при хора, страдащи от деменция
Как да облекчим болките в гърба и раменете