Вашият душ и тръбите, водещи към него, са рай за бактерии и гъбички. Но някои прости трикове могат да ги изхвърлят оттам.
Когато повечето от нас си "хвърлят" душ, го правят с очакването да се изчистят. Това изглежда разумно – в края на краищата, гореща вода плюс пара и сапун би трябвало да ви направят свежи и приятно ухаещи.
Последното нещо, което човек очаква, е облак от бактерии, експлодиращи върху лицето. И все пак, точно това се случва, когато пуснете крана, пише Би Би Си.
В последния метър от водопроводната ви инсталация се крие малка екосистема, която само чака да включите душа. Това означава, че първият взрив от сутрешния душ не е просто вода и пара. През нощта в маркуча и главата на душа се натрупва жив филм от бактерии.
Душовете и маркучите са основно място за размножаване на бактерии. След като сте се изкъпали, маркучът остава топъл, мокър и неподвижен в продължение на часове. Дългата му, тясна спирала осигурява достатъчно грапава повърхност за колонизиране на микроби.
Веднъж попаднали там, бактериите се хранят с разтворени хранителни вещества във водата, както и с малки количества въглерод, които се отделят от пластмасовия маркуч за душ. Оставете тази система да застои една нощ и микробните съобщества бързо се развиват.
Бактериите образуват биофилми – лепкави микроскопични микробни „градове“, които се прилепват към почти всяка мокра повърхност, от корпусите на корабите до плаката по зъбите ви. Фрагментите от биофилма след това лесно се разклащат в струята, когато пуснете крана.
И така, за колко бактерии говорим? В тестове, проведени в лаборатории и в реални домове, броят на бактериите по маркучите за душ може рутинно да достигне милиони до стотици милиони клетки на квадратен сантиметър.
Повечето са безвредни, но има и групи, включително микобактерии – разнообразна група, съставена от безвредни микроби, открити на много места, включително почвата, както и някои патогенни щамове, като тези, отговорни за туберкулозата и проказата.
Изследователи, които са взели проби от битови маркучи за душ в Обединеното кралство, са открили и гъбична ДНК от родове като Exophiala, Fusarium и Malassezia – организми, открити по кожата ни и в почвата, но които в някои случаи могат да причинят и инфекции.
Материалът, от който е направен душа, е важен
Първо, заслужава да се отбележи, че материалът, от който са изработени душът и маркучът ви, има огромно влияние върху броя и вида бактерии, които живеят там.
В едно проучване изследователи създали два „симулатора на душ“, които тествали всеки ден в продължение на осем месеца. Единият имал маркуч, изработен от PVC-P, гъвкава и адаптивна форма на PVC, докато вторият маркуч бил изработен от PE-Xc, друг вид пластмаса. След осем месеца и двата маркуча съдържали лепкав биофилм, но PVC-P маркучът съдържал 100 пъти повече бактерии.
Обикновена метална душ глава, изработена от неръждаема стомана или хромиран месинг, и къс маркуч с PE-X или PTFE облицовка могат да помогнат за затрудняване на образуването на биофилми. За сравнение, многокамерните или изключително гъвкавите душове могат да улавят застояла вода и да натрупват метали от водопроводните линии нагоре по течението, което позволява на микробните съобщества да процъфтяват.
Простите навици за да се пазим микробите, които работят
Температурата на водата също е от значение. Топлата вода произвежда най-голям ранен прилив на фини, вдишваеми аерозоли през първите 1-2 минути след пускането на душа, при сравнителни тестове с различни температури и видове душове.
Това означава, че най-голяма вероятност от излагане на патогени, дебнещи във вашия душ, е през първите няколко минути след като пуснете горещата вода. Но не смятайте, че трябва започнете да вземате и студени душове.
Вместо това помислете дали искате да стоите под душа, когато го включите. Пускането на душа за 60-90 секунди, оставяйки го да се затопли, преди да стъпите под струята, също означава, че той върши полезна работа през това време, като отмива много от микробите.
Това е особено препоръчително след като той не е бил включван известно време или всяка дълга пауза между използването на душа.
Превод: Faktor.bg


Коментари (0)