23 Ноември, 2024

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Това е време за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение

Курбан Байрам е време за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение. Празникът няма постоянни дати в календара. Тази година той започна 9 април и ще продължи три дни. 

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича "Арифе".

Мюсюлманите в България честват деня Арифе - подготовка за утрешния Курбан байрам.

Това е денят, в който религията е била изградена и е станала пълноценна, и се е изпълнила милостта (ниамет) на Аллах.

На днешния ден вярващите са призован да помогнат на бедните, кой с каквото може.

Това е ден и за опрощаване на греховете, освобождение от огъня и гордост за хората, които го посрещат. Отбелязва се през деветия ден на 12-ия месец от ислямския лунен календар, който всяка година е на различна дата.

Вярващите правят поклонение на планината Арафат – невисок хълм на 15 км от гр. Мека в Саудитска Арабия, където изписват имената си на колона. Тази вековна традиция е един от петте стълба на исляма.

Според народните традиции на Арифе жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите. 

В първия ден на Курбан байрам, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва - байрам намаз. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва - сабах намаз, а времето между двете се запълва с четене на специално подготвени за случая просветителски проповеди.

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи. За да бъде жертвено животно, дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият - две години, а камилата - пет години, подчерта районният мюфтия.

Смисълът на Курбан Байрам е да се раздава курбанско месо на нуждаещите се - сираците, самотните и болните, за да могат и тези хора да усетят празника. Канонът повелява богатите да раздадат цялото месо. Тези с добри доходи раздават една трета от курбанското месо, с втората се гощават гости, близки и приятели, а третата остава за семейството. Хората с ограничени възможности и многолюдните семейства могат да оставят цялото месо за себе си. 

Сподели: