Организацията "Активни потребители" е подала сигнал в прокуратурата и в Българската асоциация по безопасност на храните за лютеницата, в която бе открито веществото олеамид, съобщи д-р Сергей Иванов по Нова телевизия. Индустриалният химикал се влага в пластмаси и смазки и е открит в бурканчета лютеница на български производител. Изследвана е само една партида.
Веществото е токсично и действа като приспивателно, наркотик и антидепресант и какво ли още не. Въздействието му може да се доближи най-много до това на марихуаната, обясни д-р Иванов. Той обаче отказа да назове марката на лютеницата "по юридически причини".
"В България няма лаборатория, която може да хване олеамида, трябваха ни 2-3 месеца, докато разберем какво е веществото и това стана в Белгия и Германия. Все още е загадка как е попаднало в лютеницата. Едната версия е, че токсичното вещество е “мигрирало” от пластмасови бидони или съдове, в които е държано доматеното пюре. Съдържанието на олеамид в лютеницата обаче е високо и това едва ли е станало чрез прехвърляне от пластмасата", смята Иванов.
Според шефа на “Активни потребители” Богомил Николов най-вероятно замърсяването на храната с химикала е станало от изтекла смазка от конвейер. Но това е възможно да не се е случило в предприятието у нас и производителят да не носи вина.
“Ако трябва да заложа, ще е, че са ползвали доматено пюре от Китай, а там хигиената е на нивото от Средновековието”, каза шефът на “Активни потребители”. От асоциацията са подали сигнали до Софийска районна прокуратура и Агенцията по безопаствост на храните за наркотичното вещество в лютеницата. Това е станало още преди Коледа, но досега нямало никаква реакция.
“Да, имаме такъв сигнал и го проверяваме. Все още не можем да се ангажираме със становище дали изобщо има повод за притеснение”, коментираха от агенцията по храните. Възможно било да става въпрос за междинен продукт от растителна мазнина, а не за изкуствен химикал.
Изследването на лютениците от “Активни потребители” най-вероятно ще бъде публикувано в петък. За еталон е използвана домашна лютеница, която е сравнявана с бурканчетата от 12 марки, които са купени предимно от големи търговски вериги. Установено е, че във фабричната има огромно количество въглехидрати - около и над 20% при 12 на сто в домашната. Причината за това е слагането на много захар, глюкозен сироп и нишесте в индустриалната. Въглехидратите били повече от написаното на етикета при 6 от 12-те изследвани проби. “Захарта зарибява - човек се пристрастява към нея, и най-лошото е, че се слага най-много в лютеница, която се предлага като детска”, каза още Сергей Иванов. Нишестето пък се добавяло за по-добър търговски вид на лютеницата. При 2/3 от пробите е над 5 на сто.
„Олеамидът, открит в лютеницата, не е наркотик и не влияе на нервната система. Той има структурна прилика с анандамида, но не и неговия ефект. Това е все едно да объркаме етилов с метилов алкохол – има структурни прилики, но са две различни неща”, обясни пред БТВ токсиколог от ВМА.
Още от България
Летище София вече носи името "Васил Левски"
Президентът Радев издаде указ за това, с днешна дата
БЗНС: Свободата, демокрацията и независимостта не са за продан
"В тази нова реалност, в която идеологиите се сменят, а геополитическият баланс се размества, ние трябва да защитим фундаменталните ценности, които ни определят."
Пеевски: МВР и Прокуратурата да защитят държавността от шайката на Костадинов
"Държавата, в лицето на своите институции трябва да се противопостави на тези фашизоидни анархисти"