Хлябът в Пловдив и в Пазарджик поскъпна. Цената му е увеличена с около 25 процента. Според хлебопроизводителите причина за повишението са по-високите изкупни цени на пшеницата, по-скъпият ток и газта.
"Очакваният добив на хлебна пшеница за тази година ще е с около 15 % по-нисък, сравнение с 2017 година", съобщи пред БНТ Ася Гочева от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Интензивните валежи през лятото са причината за влошеното качество на зърното.
"Повишение в цената ще има навсякъде. При лоша година - това винаги е било. Винаги ще има промени, когато ще има лоша година", коментира Димитър Бакалов, производител на хляб и тестени изделия.
В Пловдив цената на най-масовия хляб се е повишила с около 30 стотинки, показа проверката ни в търговските вериги. Белият вече струва 1.10 ст., а преди десетина дни е продаван за 0.88 стотинки.
Потребителите вече усещат драстичното поскъпване и твърдят, че това ще се отрази на семейния бюджет за храна.


Коментари (0)