Акцизът за вредните храни да бъде увеличен, за да може по този начин да се ограничи тяхната консумация. По-високият акциз ще накара производителите на храни да създават по-здравословни продукти. За това призова пред Фокус професорът по хранене и диетика Стефка Петрова. Според нея вредният ефект на храните се дължи на прекомерната им консумация, а това от своя страна повишава риска от заболявания. Предложението е с по-висок акциз да бъдат облагани храните, които са източници на индустриално произведени трансмасни киселини. Такива са твърдите маргарини, които се влагат в различни десерти, вафли, бисквити и се използват за пържене в заведенията за обществено хранене. Намалената консумация на тези маргарини ще намали значително риска от сърдечносъдови заболявания, подчерта проф. Петрова. Диетолози предлагат облагането с акциз на енергийните напитки и всички кофеинови напитки и храни, като дъвки, чипсове и снаксове.
"Енергийните напитки все по често се консумират от деца и трябва да се предприемат решителни мерки. Последните проучвания показват, че точно при децата има регулярна, висока консумация на енергийни напитки", уточни проф. Петрова. Според нея родителите са първият и най-важен фактор, който повлиява на храненето на децата.
Само преди 10 дена здравният министър Петър Москов заяви, че проектозаконът за вредните храни вече е написан и се очаква да бъде внесен и гласуван в парламента. Той допълни, че чипсовете и газираните напитки, които не са полезни, ще бъдат маркирани на етикетите в магазините.
Още от България
Слънчево и малко по-топло
Атмосферното налягане още ще се повиши и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Ураганен вятър преобърна ТИР на подбалканския път при Сливен
Пострада голям супермаркет в града, навесът за колички е бил отнесен