Вносните салати са бъкани с нитрати, а български почти не могат да се намерят, показват тестовете със специалните ленти за нитрати и нитрити. Пробите, направени от д-р Сергей Иванов за Телеграф сочат, че италианската салата, която се предлага основно в търговските вериги и плод-зеленчуци, има 400 милилитра нитрати на килограм. За сравнение родните марули, които обаче са трудно откриваеми, имат 150 милиграма на килограм. Бъкани с нитрати се оказаха и репичките, в които стойността на нитратите достигат до 250 мл/кг. Оказва се, че доматите и краставиците, които внасяме са най-чисти от препарати. Специалистите препоръчват да хапваме тях, отколкото марули с репички, които са класическата салата за Гергьовден.
Фактор


Коментари (0)