Вносните салати са бъкани с нитрати, а български почти не могат да се намерят, показват тестовете със специалните ленти за нитрати и нитрити. Пробите, направени от д-р Сергей Иванов за Телеграф сочат, че италианската салата, която се предлага основно в търговските вериги и плод-зеленчуци, има 400 милилитра нитрати на килограм. За сравнение родните марули, които обаче са трудно откриваеми, имат 150 милиграма на килограм. Бъкани с нитрати се оказаха и репичките, в които стойността на нитратите достигат до 250 мл/кг. Оказва се, че доматите и краставиците, които внасяме са най-чисти от препарати. Специалистите препоръчват да хапваме тях, отколкото марули с репички, които са класическата салата за Гергьовден.
Фактор
Фактор
Още от България
Бюлетините от 1777 секции ще бъдат преброени наново
За първи път Конституционният съд разпорежда проверка в такъв мащаб
Тома Биков: В историята на България има четири контрареволюции, последната се персонализира от Бойко Борисов
За него революциите в България винаги идват отвън, изненадващи са, променят целия политически ред и геополитическата ориентация на страната
МВнР: Отказите за издаване на визи за САЩ са намалели наполовина
„През последните месеци бяха положени значителни усилия в изпълнение на критериите за включване на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ."