Сладоледът има и много полезни съставки и положителни качества, които го реабилитират и могат да успокоят съвестта на хората, които прекаляват с консумацията му. „Дневник" подбра научни обяснения и изследвания, които показват ползите от яденето на сладолед и добави съвет от диетолог как то да не се отрази на килограмите и обиколките.
1. Компактен източник на енергия
Не само при сладоледа, но и при всички десерти има тази характеристика, че в малко количество са концентрирани голям брой калории. Това може да се приеме и за нещо положително, защото така организмът се засища бързо без стомахът да се препълва и получава ударен прилив на енергия.
В количество от половин купичка сладолед има около 15 гр. въглехидрати, 7 гр. мазнини и 2 гр. протеин – това осигурява под 10% от приема на необходимата енергия за деня, и под 15% от препоръчителното количество мазнини. Според Американската здравна служба в това количество се съдържат около 137 килокалории – двойно повече отколкото в половин чаша мляко, но пък наполовина по-малко, отколкото в парче шоколадова торта. В много сладоледи обаче се ползват трансмазнини, така че това трябва да се добави към вредите.
2. Витамини и минерали
Сладоледът се прави основно от мляко, така че съдържа всички негови полезни съставки като калций и фосфор, които заздравяват костите; калий, който понижава кръвното налягане; и няколко вида витамин В и протеин, които енергизират и помагат за регенерацията на клетки в тялото. Около 10% от препоръчителното количество на витамини и минерали за деня могат да дойдат от умерено количество сладолед.
3. Истинско щастие
Угаждането от време на време е задължителна част от всеки здравословен хранителен режим, защото колкото и захар и калории да има в един сладолед, те имат благотворен ефект за нивата на хормоните на щастието в тялото. Британско проучване от 2010 г. потвърждава, че освен наслада, сладоледът носи и автентично усещане за щастие, стимулирайки директно тази част от мозъка, където то се произвежда и регистрира.
Американско изследване пък открива, че лишаването от любимите лакомства всъщност изменя начина, по който организмът реагира към тях, когато ги получи. Стресира се и става по-склонен да ги складира и натрупа, отколкото да ги обработи и използва. И обратното – консумацията на замразения десерт дори всеки ден, но в умерено количество, може изобщо да не предизвиква натрупване на излишни килограми, по начина по който се трупат когато човек си го позволява рядко, но обилно.
4. Секс и бебета
Освен костите, високото съдържание на калций и фосфор в сладоледа засилва енергията на мускулите и либидото. Освен това проучване на чикагска организация за изследване на миризмите установява, че ароматът на ванилов сладолед е най-възбуждащ за мъжете.
Друго проучване обаче доказва нещо по-сериозно – че жените, които по-често си позволяват от любимия си замразен десерт, и то пълномаслен, имат по-високи шансове за зачеване. Това установява „Харвард" в анализ на хранителните навици на над 18 хиляди жени между 24 и 42 години. При тези от тях, които ядели пълномаслен сладолед два или повече пъти в седмицата, рискът за проблемна овулация или безплодие бил с 38% по-нисък, отколкото при тези, които си позволявали един или по-малко на седмица.
5. Бързи, смели, сръчни
Заради бързия и голям приток на енергия, който малко сладолед може да даде, той действа като стимулант за мозъка и цялото тяло. Експеримент на Университета „Киори" в Токио от миналата година показва, че хората, които ядат сладолед за закуска разбуждат ударно мозъка си и през деня са по-активни, съобразителни, с по-бързи реакции, и изобщо – сякаш по-умни.
За това имало дори физиологично обяснение – увеличение в дължината на мозъчните им вълни и конкретно на алфа-вълните, които са свързани с концентрацията и способността за координацията и преценка. Учените изпробвали дали други студени храни и напитки ще имат подобен ефект, например редовния прием на ледена вода, но се оказало, че нищо друго не е толкова благоприятно за мозъка, колкото сладоледът.
Сладолед за талията
Няма нищо лошо в сладоледа, когато е в умерено количество и в разумен час от деня, казва диетологът д-р Митко Ригов от „Александровска болница" за "Дневник".
Ако метаболизмът на човек работи добре, няма причина да се лишава от това удоволствие, но без да прекалява. Здравословна и безвредна за талията дозировка би била топка сладолед през ден или два, но задължително по-рано през деня, за да може да се изразходи преди лягане вечерта.
Добре е също така да се яде самостоятелно, а не като десерт след основно хранене. Например да е два часа преди или след обяда, защото иначе се получава предозиране с калории наведнъж, или просто казано – преяждане.
За супер феновете на сладоледа, които не могат да се удържат, в търговската мрежа вече има и голям избор на нискомаслени и нискокалорични разновидности, включително и без захар, подсказва специалистът.
Още от Свят
Част от дроновете Shahed, изстрелвани от Русия срещу Украйна, се пренасочват обратно
95 други руски дрона вероятно са били отклонени от целите си чрез система за подмяна на сателитните координати, която се използва от дронове и ракети за навигация във въздушното пространство
Няколко от кандидатите за администрацията на Доналд Тръмп са били обект на бомбени заплахи
Джон Ратклиф, номиниран от Тръмп за директор на ЦРУ, и номинираният за министър на отбраната Пийт Хегсет също са били обект на заплахи
Олена Зеленска: 1000 дни война закалиха съпруга ми. Стресът разрушава гърба му
Тя обобщи, че досега са успели да върнат в Украйна 388 отвлечени от руснаците деца.