"Дялът на фалшифициране на пазара на колбаси в Русия възлиза на 75 на сто от производството". Това съобщи председателят на Съюза на потребителите "Roskontrol" Александър Борисов, цитиран от Lenta.ru. Това заключение той разкри след проучвания на варени и пушени 33 артикула. Установено е, че 25 от тях не отговаря на изискванията за качество. "Маркиране с ГОСТ, както и други знаци за качество, традиционно се възприема като един вид гаранция, че потребителите трябва да имат доверие в стоката. В същото време, резултатите от нашата програма "Контрол на качеството" показва, че редовният контрол на качеството не е имало", заяви Борисов. Според него безскрупулни производители манипулират пазара.
Експертът заяви, че в продуктите са били намерени по-евтини заместители на говеждо и свинско месо (соя и колаген, протеини, птици и дори кожите на животни). Освен това, продуктите включват нишесте, целулоза, овлажнители, но не е написано върху опаковката за това, казва още Борисов.


Коментари (0)