28 Ноември, 2024

Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване

Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване

Съсирва кръвта

Заместителят на захарта, наречен еритритол, може да е свързан със съсирване на кръвта, инсулт, инфаркт и смърт, според ново проучване, пише сайтът hera.bg.

„Степента на риска не е малка“, каза водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд, съобщава CNN.

Хората с рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар или инсулт, ако имат по-високи нива на еритритол в кръвта си, според проучването, публикувано в понеделник в списанието Nature Medicine.

Допълнителни лабораторни изследвания и изследвания върху животни, представени в статията, разкриват, че еритритолът изглежда кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно. Съсиреците могат да се откъснат и да пътуват до сърцето, предизвиквайки инфаркт, или до мозъка, предизвиквайки инсулт.

„Това със сигурност звучи тревожно“, каза д-р Андрю Фрийман, директор на сърдечно-съдовата профилактика и здраве в National Jewish Health, болница в Денвър, който не участва в изследването.

„Изглежда, че има риск от съсирване от използването на еритритол“, каза Фрийман. "Очевидно са необходими повече изследвания, но е добре да има повишено внимание към това да ограничите еритритола в диетата си засега".

В отговор на проучването Съветът за контрол на калориите, индустриална асоциация, коментира пред CNN, че „резултатите от това проучване са в противоречие с десетилетия научни изследвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни, както се вижда от глобалните регулаторни разрешения за тяхната употреба в храни и напитки“, каза Робърт Ранкин, изпълнителен директор на съвета, в имейл.

Резултатите „не трябва да се екстраполират към общото население, тъй като участниците в интервенцията вече са били изложени на повишен риск от сърдечно-съдови инциденти“, каза Ранкин.
-----

КАКВО ТОЧНО Е ЕРИТРИТОЛЪТ?

Еритритолът е захарен алкохол, който се намира в малки количества в много видове плодове и зеленчуци. По този начин човек може да изолира еритритола от плодовете. Много по-лесно е обаче да се получи еритритол от алтернативен и много по-често срещан източник. Еритритолът се произвежда индустриално от царевично нишесте, което се култивира без генно инженерство и се разгражда на глюкоза чрез хидролиза. Глюкозата се метаболизира до еритритол чрез естествени култури от дрожди и след това може да бъде изолиран.

Сподели:
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).