Заместителят на захарта, наречен еритритол, може да е свързан със съсирване на кръвта, инсулт, инфаркт и смърт, според ново проучване, пише сайтът hera.bg.
„Степента на риска не е малка“, каза водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд, съобщава CNN.
Хората с рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар или инсулт, ако имат по-високи нива на еритритол в кръвта си, според проучването, публикувано в понеделник в списанието Nature Medicine.
Допълнителни лабораторни изследвания и изследвания върху животни, представени в статията, разкриват, че еритритолът изглежда кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно. Съсиреците могат да се откъснат и да пътуват до сърцето, предизвиквайки инфаркт, или до мозъка, предизвиквайки инсулт.
„Това със сигурност звучи тревожно“, каза д-р Андрю Фрийман, директор на сърдечно-съдовата профилактика и здраве в National Jewish Health, болница в Денвър, който не участва в изследването.
„Изглежда, че има риск от съсирване от използването на еритритол“, каза Фрийман. "Очевидно са необходими повече изследвания, но е добре да има повишено внимание към това да ограничите еритритола в диетата си засега".
В отговор на проучването Съветът за контрол на калориите, индустриална асоциация, коментира пред CNN, че „резултатите от това проучване са в противоречие с десетилетия научни изследвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни, както се вижда от глобалните регулаторни разрешения за тяхната употреба в храни и напитки“, каза Робърт Ранкин, изпълнителен директор на съвета, в имейл.
Резултатите „не трябва да се екстраполират към общото население, тъй като участниците в интервенцията вече са били изложени на повишен риск от сърдечно-съдови инциденти“, каза Ранкин.
-----
КАКВО ТОЧНО Е ЕРИТРИТОЛЪТ?
Еритритолът е захарен алкохол, който се намира в малки количества в много видове плодове и зеленчуци. По този начин човек може да изолира еритритола от плодовете. Много по-лесно е обаче да се получи еритритол от алтернативен и много по-често срещан източник. Еритритолът се произвежда индустриално от царевично нишесте, което се култивира без генно инженерство и се разгражда на глюкоза чрез хидролиза. Глюкозата се метаболизира до еритритол чрез естествени култури от дрожди и след това може да бъде изолиран.
Още от Чичо доктор
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?
Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали
Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота
У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).