Червените и преработените меса увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, съобщи изданието "МедикълЕкспрес", като цитира мащабно британско проучване.
Изследването на специалисти от Оксфордския университет е обхванало над 1,4 милиона души, наблюдавани в продължение на 30 години. Всеки от участниците е попълвал въпросник за хранителните си навици, след което е било проследено здравословното му състояние.
Заключенията от анализите показват, че консумацията на 50 грама на ден преработени меса (бекон, шунка и колбаси) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 18%.
Потреблението на 50 грама дневно на непреработени червени меса (свинско, агнешко и говеждо) повишава риска от подобно заболяване с 9%. Учените не могат да установят ясна връзка между консумацията на птичи меса (пиле или пуйка) и развитието на коронарна болест на сърцето.
Причините за това може да са високото съдържание на наситени мазнини в червеното месо и на сол в колбасите. Високият прием на наситени мазнини повишава нивата на т.нар. лош холестерол, а прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане.
Холестеролът и високото кръвно налягане са рискови фактори за развитието на коронарна болест на сърцето.
Източник: Дарик
Още от Чичо доктор
Здравето от ходенето - укрепва организма и поддържа теглото
Проучване: 10 000 крачки на ден, за да сме здрави
Проф. Ива Христова за менингококите: 90% от заразените не боледуват, но предават инфекцията
Заболяването не е вирусно, а бактериално и затова менингитът е гноен
Учени: Червеното вино понижава лошия холестерол, но няма значим ефект върху общото здраве на сърцето
Виното може да носи някои ползи за здравето на сърцето, но не трябва да замества доказани методи като здравословна диета и физически упражнения