Грипът вече се разпространява епидемично в страната, като през последната седмица се отчита сериозно увеличение на случаите. Епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев алармира пред Нова телевизия, че в момента циркулира подвариант на грип А, който е значително по-заразен и се изкарва по-тежко в сравнение с предишни сезони.
Проф. Кантарджиев обясни, че вирусът е претърпял над седем мутации, които са го направили по-прилепчив, улеснявайки бързото заразяване.
Ваксините остават силно препоръчителни, тъй като предпазват от тежко протичане и усложнения, въпреки че циркулиращият щам е леко изменен спрямо препоръчания от СЗО.
Лечението не търпи отлагане: "Най-важното е комбинацията от ваксина и навременно лечение с антивирусно лекарство," подчерта епидемиологът. Той уточни, че това са истински лекарства срещу грип, които задължително трябва да бъдат изписвани от лекар.
Проф. Кантарджиев посъветва при първи симптоми болният незабавно да се свърже с личния си лекар и да започне лечение, без да изчаква развитието на болестта.
Експертът припомни, че грипът не трябва да се "изчаква", както други вирусни инфекции, поради риска от бързо настъпващи усложнения. Характерните симптоми са: висока температура, суха и дразнеща кашлица, главоболие, болки в очите, силни мускулни и ставни болки и отпадналост.
В момента най-рисковата група са децата между 5 и 14 години.
Болните деца трябва незабавно да останат вкъщи и да не посещават училища и детски градини.
При прием на антивирусно лечение, заразността рязко намалява още на втория ден. Без лечение, болният може да бъде заразен в продължение на 5 до 7 дни.
Проф. Кантарджиев уточни, че бързите тестове за грип могат да бъдат само ориентир и не бива да са единствена основа за диагноза, тъй като съществува риск от фалшиво положителни или отрицателни резултати.
Епидемиологът препоръча стриктно спазване на:
Често миене на ръце.
Проветряване на помещенията.
Дезинфекция на повърхности.
Носене на маска при контакт с хора с грипоподобни симптоми (особено в градския транспорт).
Като част от профилактиката, проф. Кантарджиев препоръча консумацията на традиционни ферментирали храни като кисело зеле, туршии, бяло саламурено сирене и качествени български колбаси, които подпомагат чревната микрофлора. При съвременното хранене може да е необходим и допълнителен прием на пробиотици.


Коментари (0)