На среща с министъра на икономиката Никола Стоянов производители на храни и напитки настояха данък добавена стойност за тяхната продукция да бъде намален от 20% на 9%, предаде БНР. Това според бранша ще доведе до намаляване ценовия скок.
Покачването на цените на храните се дължи на поскъпването на суровините, нарушените вериги на доставки, повишените цени на торовете и фуражите. Поради това някои от секторите имат съществен спад на оборотите.
По данни от бюлетина на Европейската браншова асоциация потребителските цени на хранителните стоки у нас за септември и октомври са се повишили с 26%, съобщи Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки" и предложи като антиинфлационна мярка намаляването на данъка добавена стойност на 9%.
Според нея мярката би довела и до изсветляване на сивия сектор и деклариране на реални обороти.
Още от Бизнес
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Българската банка за развитие участва в бизнес форум в Сингапур и Виетнам
Криза на държавния дълг в ЕС: България е с най-нисък, а Гърция с най-висок дълг