6 Декември, 2025

Храната, която зарежда тялото ни с "протеина за дълголетие"

Храната, която зарежда тялото ни с "протеина за дълголетие"

Протеинът SIRT1 участва в регулирането на механизмите на стареене на клетките

Учени разказаха кои са храните, зареждащи тялото ни с "протеина за дълголетие".

Диета, базирана на елда, има уникален лечебен ефект върху тялото на бозайниците, в това число и на хората - така смятат изследователи от Сибирския федерален университет (СФУ). Според тях консумацията на елда значително повишава нивото на "протеина за дълголетие" SIRT1 и има редица други положителни ефекти. 

Резултатите от изследването им е публикуван в „Journal of Cereal Science”. За първи път хората започват да отглеждат елда преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата „черен ориз“, а в другите страни е известна като „черна пшеница“. След старта на масовото ѝ отглеждане тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за по-бедните обществени слоеве.

Протеинът SIRT1 участва в много вътрешноклетъчни процеси, включително в регулирането на механизмите на стареене на клетките. Според учените, високото ниво на SIRT1 забавя стареенето и повишава устойчивостта на организма към стрес.
Както обясниха учените, колкото по-малко калории консумираме, толкова повече "от протеина на дълголетието" произвежда организмът ни. Постенето в същност ускорява процеса на „ремонт“ на клетките, което увеличава техния живот. Специалистите от СФУ са сигурни, че е неправилно да се гладува в името на здравето.

„Гладуването е категорично противопоказано за хора със сериозни заболявания, бременни жени или деца”, категорични са учените.

Продуктът, който ще помогне за производството на необходимото количество SIRT1, е елда или лимецово брашно – продукти широко представени не само в руската кухня, но и в кухните на Китай, Япония, Корея и Индия, която е историческата родина на растението елда", каза ръководителят на катедрата по биофизика в СФУ Валентина Кратасюк.

Както обясниха учените от Сибирския федерален университет, елдата е богата на растителни протеини и аминокиселини, които човешкото тяло използва, за да произвежда свои собствени протеини. Освен това растението съдържа много витамини от група В, които допринасят за здравето на нервната, кръвоносната и имунната система, както и значителни количества фибри, които са отговорни за усещането за ситост.

"Ние бяхме първите в света, открили ползите от елдата като източник на SIRT1. Това растение е истинска суперхрана. Има проучвания, доказващи ефективността и на гроздето за удължаване на клетъчния живот, но, първо, за разлика от елдата, то не е лесно достъпно в много региони по света и в същото време е трудно да си представим колко грозде ще трябва да се изяде, за да се стартират механизмите на клетъчна регенерация", - отбеляза инициаторът на изследването, доцентът от СФУ Шубхра Панде.

***

Неслучайно наричат елдата "зрънце за милиони", защото освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си. Срещат се няколко вида елда: многогодишна, обикновена и татарска.

Обикновената елда е позната още като гречка, наименование, произлизащо от Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но пък в Русия те са най-популярни.

Произход и история

За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След старта на масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за по-бедните обществени слоеве.
Съвсем друга пък е историята на тази зърнена храна във Франция, където била тачена предимно заради меда, който се произвежда от нея и смятан за много вкусен и полезен продукт, ефикасно борещ се с простудите и грипа.

Хранителен състав

В 100 г продукт се съдържат протеини (14%), захар (2-2,5%), мазнини (3%), фибри (1%), витамините А, В, Е и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и органични киселини (лимонена и ябълчна).
елда

Елдата е богата на аминокиселини, а липсата на глутен я превръща в подходяща храна за диетичен режим.

Освен на каша – елдата е удачна добавка към супи, ястия с месо, риба, зеленчуци, десерти, мляко и плодове.

Сподели:

Коментари (0)

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Кога вечеряме през зимата може да се окаже почти толкова важно, колкото и какво ядем. Науката доказва, че по-ранните хранения подпомагат по-добрия сън, хормоналния баланс и метаболитното здраве

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Ново изследване върху 13.7 милиона души доказва, че нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява риска от развитие на болестта на Паркинсон, но подчертават, че навременната CPAP терапия може да го намали с до 50%

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Зад умората, сухата кожа и „мозъчната мъгла“ често се крие липсата на Омега-3. Научете как лесни хранителни промени могат да превърнат менюто ви в мощен щит за сърцето и мозъка