5 Декември, 2025

Развенчаха няколко мита за здравословното хранене

Развенчаха няколко мита за здравословното хранене

Закуската не е задължителна и може да се пропусне

Свикнали сме да ни казват как, кога и какво трябва да ядем, като препоръките идват не само от медиите, но и от рекламите и етикетите на различни храни.

Яжте по-малко мазнини. Яжте по-малко захар. Яжте пет пъти на ден. Яжте повече зеленчуци, съдържащи скорбяла. Никога не пропускайте храненията. Яжте малко и често. Пийте най-малко осем чаши вода на ден. Не пропускайте закуската. Пийте по-малко кофеин. Пийте по-малко алкохол. Яжте по-малко месо и млечни продукти. Яжте повече риба. Правете повече упражнения.

Много от препоръките обаче не са подкрепени с научни доказателства, а някои от тях са откровено погрешни, смята британският генетик проф. Тим Спектър, който пред „Дейли Мейл” развенчава някои от най-популярните митове за здравословното хранене.

Според него, закуската не е задължителна и може да се пропусне. Въпреки битуващото мнение, това няма да доведе до преяждане при следващото хранене, а напротив, ще позволи на човек да отслабне благодарение на ниското ниво на инсулин. Ефект ще има, ако гладуването продължи повече от 12 часа.

Ученият смята също, че ползата от рибата е силно преувеличена – влиянието на съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини не е изучено докрай и няма научни доказателства, че трябва да ядем риба три пъти седмично, ако искаме да намалим риска от заболявания.

През последните 20 години правителствата ни насърчават да намалим приема на сол и ни убеждават, че трябва да изяждаме под 6 грама (една и четвърт чаена лъжичка) на ден, ако искаме да намалим кръвното налягане, риска от инсулт и сърдечни заболявания. Истината е, че при здравите хора промяната на количеството сол не се отразява на състоянието им.

Няма съмнение, че ако се прекалява със солта, това може да доведе до поява на хипертония и сърдечни заболявания, но обяснението е, че хората ядат твърде много солена преработена храна, в която присъстват редица химикали, които могат да повлияят на здравето в дългосрочен план.

Друг разпространен мит е, че веганството е полезно за здравето.

В момента веган и вегетарианското меню не се ограничават само със салати и зеленчуци, а включват и различни видове десерти, заместители на месото и сиренето. Те са калорични и съдържат захар и мазнини. Ползата от подобни блюда е силно преувеличена, а за тяхното положително влияние липсват научни доказателства.

Спектър е категоричен, че децата не трябва да преминават на веган храни, защото те не са в състояние да осигурят на организма всички необходими полезни вещества. 

Източник: БГНЕС
Сподели:

Коментари (0)

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Ново изследване върху 13.7 милиона души доказва, че нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява риска от развитие на болестта на Паркинсон, но подчертават, че навременната CPAP терапия може да го намали с до 50%

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Зад умората, сухата кожа и „мозъчната мъгла“ често се крие липсата на Омега-3. Научете как лесни хранителни промени могат да превърнат менюто ви в мощен щит за сърцето и мозъка

Столчни лекари спасиха бебе в крайно рисково състояние - с 1 млн. левкоцита

Столчни лекари спасиха бебе в крайно рисково състояние - с 1 млн. левкоцита

Лекарят от ИСУЛ препоръчва незабавно обменно кръвопреливане (при което кръвта на бебето да бъде заменена с тази на здрав донор – бел. ред) за предотвратяване на възможните животозастрашаващи усложнения от страна на мозъка и белия дроб