В България беше направена първата за страната ни регистрация на рецепта за шоколад с рози. С решение на Патентното ведомство на Република България от началото на юни 2017 г. шоколадът с рози на Rosey’s mark вече е официално патентован продукт.
До патента се стига 3 години след първата разработка на шоколад с рози, дело на сестрите Ина и Росица Паунови. Те заедно основават и управляват Rosey’s mark – първата марка, посветена изцяло на храни на базата на българска маслодайна роза.
Шоколадът е разработен в сътрудничество с шеф-шоколатиер Ради Стамболов, в чиято шоколадова работилница шоколадовите блокчета се произвеждат ръчно и до днес.
Първият вкус – черен шоколад с рози с 54% съдържание на какао, е създаден през януари 2014 за празника на любовта Св. Валентин.
Година по-късно асортиментът се обогатява с млечен и бял шоколад с рози. Интересът към бутиковия шоколад е голям и, логично за всеки успешен продукт, шоколадовото творение с вкус на рози започва да привлича вниманието не само на любителите на шоколада, но и на други компании производители на шоколад.
Затова Ина и Росица взимат решението да започнат процедура по патентоване.
Обхватът на иновацията покрива черния, млечния и белия шоколад с рози, съдържащи българско розово масло и розови листенца – пълната гама шоколад с рози на Rosey’s mark.
Още от България
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Ураганен вятър преобърна ТИР на подбалканския път при Сливен
Пострада голям супермаркет в града, навесът за колички е бил отнесен
Зафиров: БСП е подложена на изпитание, няма да сме изтривалка на нечистоплътни интереси
Младите хора са моралният компас