Изданието The Guardian съобщава, че според Обществото за опазване на морската среда хората трябва да преминат към консумация на херинга, тъй като скумрията продължава да страда от свръхулов в страни като Норвегия и Великобритания. Североизточната атлантическа скумрия, която някога е била изобилна и считана за по-устойчив вид риба, е била уловена средно с 23% над препоръчителните нива през последните четири години.
„Тревожно е да виждаме как източник на морска храна, който някога се считаше за екологично чист избор, е в такъв упадък. Скумрията е подложена на огромен натиск от страна на риболовната индустрия в различни държави, и скоро запасите ѝ ще започнат да се изчерпват. Наблюдаваме постоянно намаляване на числеността ѝ и тя се доближава до критична точка. Правителството на Великобритания трябва спешно да предприеме действия и заедно с други страни да приведе квотите за улов в съответствие с научните препоръки“, заяви говорителката на Обществото за опазване на морската среда – Алис Мур.
Скумрията, уловена от Норвегия, Исландия, Фарьорските острови и Великобритания, продължава да бъде обект на прекомерен риболов. От 2009 г. насам общите квоти за улов постоянно надвишават препоръчителните от учените нива – от 5 до 80%.
Според благотворителната организация по-устойчива алтернатива на скумрията са херингата от Северно море и източната част на Ла Манша, както и сардините от Корнуол.


Коментари (0)