Бургазлии са на път да се окажат най-големите късметлии в България, след като пазарът на морския град беше залят от "балсамирани гъби", докарани чак от Полша, и то на цена 30% по-ниска от българските.
Полската стока вече е превзела почти на 100% нашите борси, а трайността й е повече от две седмици, без да промени дори цвета си, казват продавачи на бургаския пазар.
Това не само предизвика смут сред агрономите в региона, но изправи на нокти производителите на ръби у нас, които са ръба на оцеляването.
"Нашите гъби при същите условия издържат около три дни. Полските стоят по щандовете по 15 дни. Стоят като мумифицирани. С какво са третирани, можем само да гадаем", алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас.
Парадоксът е, че въпреки по-добрите качества на родната стока, търговците, а и купувачите, предпочитат вносната продукция. Полската печурка е предпочитана и заради по-ниската си цена - тя близо 30% по-евтина от българската, защото се субсидира от държавата.
Парадоксално е обаче, че никой не се интересува каква ще е тази гъба печурка, отглеждана в парници, може да изтрае цели 15 дни, в които не влиза времето, за което е транспортирана от Полша до родината ни.


Коментари (0)