25 Декември, 2025

Станфордският университет отличи откритие за удължаващ живота български мед

Станфордският университет отличи откритие за удължаващ живота български мед

Снимка: БНР/ Радио Пловдив

В дисциплината "Биотехнологии" Станфордският университет през 2025 година отличава изследователи от САЩ, Китай, Великобритания, Германия, Индия, Япония, Израел, Швейцария, Сингапур и други. Проф. Милен Георгиев е първият български учен, удостоен с признанието да е в топ 1% в тази категория.

Преди месеци проф. Милен Георгиев обяви откриването на специфичен вид български мед, който забавя остаряването. Документите за европейския патент вече са подготвени.

"С моя екип работим по този проект, а темата за удължаването на човешкия живот вълнува човечеството, откакто сме напуснали пещерите. Изцяло моята работа през годините е фокусирана върху растенията и продуктите от растенията и по какъв начин можем да ги използваме за превенция и третиране на различни заболявания в защита на нашето здраве", разказа в ефира на БНР проф. Георгиев.

Работата на екипа не се спира само до това да изследвам видовете мед, произвеждани в България, а той получава и изследва проби от цял свят. Това, което открива в посока на дълголетието, от всичките изследвани проби, един специфичен български мед показва най-голям потенциал за развитие на продукт на тази база.

"Ние в началото започнахме с темата за затлъстяването, тъй като това е една изключително сериозна пандемия – около 2 милиарда души в света са с наднормено тегло. Това, което се наблюдава при децата, е, че процентът е доста по-висок. Т.е. ако ние не намерим бързо и своевременно решение, процентът ще расте", сподели ученият.

"И докато изследвахме растенията и проучвахме народни рецепти, свързани с лечението на затлъстяването, открихме, че има връзка на молекулярно ниво между затлъстяването и дълголетието и така по естествен начин насочихме усилията си и в посока на дълголетието. В момента българските учени разполагат с техника за проучване на едно средно европейско ниво. Моят колектив от осем човека желаем максимално бързо да стигнем до резултата."

Ето какво още разказа Милен Георгиев: "В началото не вярвахме, че ще успеем да извършим всичките изследвания без голям индустриален партньор. В момента, в който обявихме предварителните резултати, това, което виждаме сред обществото, ни дава една увереност, че ще успеем да го направим, без да е необходимо да търсим голям партньор. Пощата и телефонът ми са засипани от хора, които искат да бъдат доброволци, още преди да сме започнали това изследване". 

Георгиев е професор в Института по микробиология - БАН. Той е ръководител на Лабораторията по метаболомика към същия институт. Проф. Георгиев е съредактор и член на редакционните колегии на дузина международни списания в областта на биотехнологиите и химията на природните молекули. Организатор на Международна конференция по рационално оползотворяване на природните продукти.

Неговата голяма професионална любов и гордост обаче е Центърът за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив, в чието създаване активно участва и в който работят учени от пет континента.

В дисциплината "Биотехнологии" Станфордският университет през 2025 година отличава изследователи от САЩ, Китай, Великобритания, Германия, Индия, Япония, Израел, Швейцария, Сингапур и други. Проф. Милен Георгиев е първият български учен, удостоен с признанието да е в топ 1% в тази категория.

Целия разговор на Ани Костова от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Сподели:

Коментари (0)

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

В момента доминиращ е нов вариант на грипа – H3N2, подвариант К, който има седем мутации, и е значително по-прилепчив от останалите вируси

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

След празниците – плавно „олекотяване“ на трапезата, без ударни режими - специалистката предупреди, че резките промени в храненето са риск

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Естествено е да си помислим за чаша шампанско в чест на Новата година. Но и да не подценяваме факта, че по данни на Световната здравна организация Европейският съюз е регионът с най-висока консумация на алкохол в света.