Приемането в ранна възраст на храни с ниско съдържание на протеин може да повлияе положително на продължителността на живота. До това заключение са стигнали учени от Лондонския университет Франсис Крик, чието изследване публикува Phys.org., посочва "Дарик".
В своята работа биолозите използвали плодови мушици - дрозофила, две трети от чиито генни заболявания съвпадат с тези при човека. Онези от тях, които са получавали храна с минимално протеиново съдържание в младостта си, са живели два пъти по-дълго от останалите.
"Хората, както и дрозофилите, отделят липиди, които овлажняват и защитават кожата от ежедневното въздействие на околната среда. Но те също така могат и да вредят, влизайки в реакция със слънчевата светлина и други стресови фактори, което води до образуването на вредни химикали, които ускоряват стареенето", обясни един от авторите на изследването - д-р Алекс Гулд.
Още от Наука
Мини-луната на Земята ще отпътува към Слънцето
Астероидът с размери на училищен автобус ще се завърне през 2055 г.
Уран остава загадка за учените - заради неясна представа за магнитното му поле
Данните от "Вояджър 2" са получени при много интензивен слънчев вятър
Учени: Пиенето в млада възраст уврежда дълготрайно мозъка
Проведен е експеримент с прекомерни количества алкохол при мишки, като е симулирана човешката склонност към препиване през уикендите.