Репутацията на куркумата като здравословна храна става все по-популярна и това до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпалението, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка, пише Health Digest .
Магическата съставка в куркумата е куркуминът, мощен полифенол. Според преглед, публикуван през 2023 г. в списание Integrative Medicine Research, куркуминът помага за блокиране на определени протеини в мозъка, които причиняват възпаление, което може да увреди мозъчните клетки и да допринесе за развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и множествена склероза. Той също така действа като антиоксидант, предпазва мозъка от вредни молекули и помага за регулирането на невротрансмитери като серотонин и допамин.
Преглед от 2010 г., публикуван в Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, установи, че куркумата може дори да работи заедно с антидепресантите за подобряване на настроението чрез повишаване на нивата на ключови химикали в мозъка./ Дарик
Още от Чичо доктор
Човешки метапневмовирус превзе масово Китай, болниците едва смогват
Когато нещо подобно се случва в Китай, споменът за COVID-19 ни кара да следим с изострено внимание как се развива болестта в тази страна
Ежедневната консумация на скумрия може да намали риска от Алцхаймер и деменция
Подобрява паметта и поддържа красотата на кожата
В САЩ е одобрено лекарство за отслабване за лечение на сънна апнея
Обструктивната сънна апнея (ОСА) е опасно състояние, при което дишането спира с прекъсвания, докато човек спи