26 Декември, 2025

​Пет дни преди Възкресение започва еврейската Пасха

​Пет дни преди Възкресение започва еврейската Пасха

В дните преди светлия християнски празник Възкресение Христово еврейте по цял свят се готвят да посрещнат

ПЕСАХ (15 – 22 април)

Празникът е свързан с библейската история за избавлението на евреите от робството им в Египет. Водени от Мойсей. Спасението си Давидовият род постигнал с помощта на Бог, който изпратил десет страшни бедствия на египтяните. След последното, когато били отнети първородните деца на Египет, разкаялият се фараон и пълчищата му намерили смъртта си в морските бездни, виждайки как и последният евреин преминава между изправените като стена води на Червено море.

По традиция празникът се предшества от голямо пролетно почистване. То започва седмица преди Песах и завършва с ритуалът 

калхамира

Жените оставят в някой ъгъл парченце хляб, което стопанинът трябва да намери. Залъкът хляб слагат на керемида, прибавят малко птича перушина и ги запалвал. С тях обикалят цялата къща, прекажда я, за да прогонят всички зли сили от дома си.

По традиция Песах продължавал осем дни, като първият и последният са най-тачени. По стар обичай във всяко семейство жените приготвят от прясно смляно брашно обреден храна - маца, която семейството консумира през всичките 8 дни на Песах.

Специално за празника евреите угояват гъска – патос беслис, от която приготвят обредни храни. От бялото месо и кълките правят т.нар. пачас и пичугас. От салото, нарязано на късчета, се топи мас, като най-големият деликатес са пръжките. тържествената вечеря – 

седер Песах

стопанките приготвят много разнообразни обредните храни. На трапезата задължително трябва да има три броя бойос - един върху друг, печено яйце, овча плешка с месо, листа от маруля, керевиз, чашка с оцет и харосет.

Празничната гощавка започва с ритуално измиване на ръцете и произнасянето на тържествена молитва от главата на семейството. После се чете Агадата, историята на празника, в което участват само мъжете. През това време домакинът капва по капка вино, която нарича за всяко бедствие, сполетяло евреите по време на гонението. Всеки изпива по 4 чаши вино, а преди да си тръгне - хапва парченце от мацата.

Късно вечерта се произнася благодарствена молитва, пее се традиционната Хад гадя. На другата сутрин евреите отиват в синагогата на празнична служба. Следва тържествена закуска с прочутите бурмоеликос де Песах - мекици, направени от накисната във вода маца и яйца, печени яйца, приготвени по специален начин, и пиели мастика.

Традиционно празникът завършвал на осмия ден, когато децата събират млада трева. Опята от равина, с нея покриват главите на малчуганите и произнасят благословия: „Да раснеш и да пораснеш жив и здрав като тревата на полето!”

Сподели:

Коментари (0)

Рождество е! Коледари благославят за здраве и берекет

Рождество е! Коледари благославят за здраве и берекет

Коледа е не само граница във времето, а празник на празниците, начало, без което не би имало Разпятие и Възкресение Христово, Възнесение и Свети Дух, Преображение, Кръстовден

Забрани и поличби на Бъдни вечер и Коледа, които трябва да знаем

Забрани и поличби на Бъдни вечер и Коледа, които трябва да знаем

Мистерията в народните предсказания, които осмислят духовния свят на предците ни

Коледа: от древния страх на Крампус до червеното кадифе на Дядо Коледа

Коледа: от древния страх на Крампус до червеното кадифе на Дядо Коледа

Коледа не винаги е била празник на подаръци и уют. Преди Дядо Коледа и червеното кадифе идват Крампус, страхът и педагогиката на наказанието. История за езически ритуали, християнско „опитомяване“ и маркетинговия гений на ХХ век.