6 Декември, 2025

За здраво сърце пийте само филтрирано кафе

За здраво сърце пийте само филтрирано кафе

снимка: БГНЕС

Учените са изследвали 14 начина за приготвяне на кафе, за да установят кое съдържа най-високи нива на повишаващите холестерола кафестол и кахвеол

За никого не е тайна, че наситените мазнини се отразяват негативно на холестерола. По-малко известно е обаче, че и кафето може да окаже същия ефект. А това всъщност се дължи на неговото съдържание на две повишаващи холестерола вещества, наречени кафестол и кахвеол, предаде lifestyle.bg.

Според ново проучване на шведски изследователи обаче начинът, по който приготвяме кафето, може значително да намали съдържанието на тези елементи. В изследването си учените достигат и до отговора на въпроса кой е най-здравословният начин за приготвяне на кафе.

Целта им всъщност е била да измерят количествата кафестол и кахвеол в проби от кафе, приготвено от различни кафемашини на обществени места, сравнявайки ги с филтрирано с хартиени филтри кафе.

Учените са изследвали 14 начина за приготвяне на кафе, сред които машина за еспресо, френска преса, варене и с кафеварка с филтър. След това са направили сравнението с количество от около 130 милилитра.

Това, което показва изследването е, че вареното кафе в джезве или турското кафе, съдържа най-високите нива на повишаващите холестерола кафестол и кахвеол. След него се нареждат еспресото, кафеварките и френската преса, докато филтрираното кафе остава най-здравословният избор.

"Повечето от пробите от кафето съдържат нива, които вероятно биха могли да повлияят на нивата на LDL холестерола на хората, пили от кафето, както и на техния бъдещ риск от сърдечно-съдови заболявания", казва водещият изследовател Дейвид Игман от университета в Упсала, Швеция.

По негови думи филтрираното кафе е за предпочитане, особено ако се стремим да поддържаме добро сърдечно-съдово здраве. Според проучването замяната на три чаши кафе, приготвено на машина, с филтрирано с хартиен филтър кафе за пет дни в седмицата може да намали LDL холестерола с приблизително 13% за пет години и 36% за 40 години, пише Fortune.

Сподели:

Коментари (0)

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Кога вечеряме през зимата може да се окаже почти толкова важно, колкото и какво ядем. Науката доказва, че по-ранните хранения подпомагат по-добрия сън, хормоналния баланс и метаболитното здраве

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Ново изследване върху 13.7 милиона души доказва, че нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява риска от развитие на болестта на Паркинсон, но подчертават, че навременната CPAP терапия може да го намали с до 50%

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Зад умората, сухата кожа и „мозъчната мъгла“ често се крие липсата на Омега-3. Научете как лесни хранителни промени могат да превърнат менюто ви в мощен щит за сърцето и мозъка