Проучване при студенти установи, че консумацията на 56 грама орехи дневно в продължение на 16 седмици е помогнала на участниците да се справят по-добре с академичния стрес, пише Verywellhealth
В същото проучване участниците съобщават и за подобрение в съня. Качественият сън е важна част от справянето със стреса.
Друго проучване сочи, че редовната консумация на орехи може да повлияе на нивата на серотонин, предаде EPA/BGNES, което предполага потенциална връзка между редовната консумация на орехи и подобреното настроение и намаления стрес.
С какво са здравословни орехите?
1.Богатство от хранителни вещества
Порция от 30 грама орехи съдържа приблизително: • 219 калории; • 1,5 г фибри; • 4 г протеин; • 18 г мазнини. Те са също източник на: желязо, магнезий, калций, калий, фолат (витамин B9), полифеноли (антиоксиданти), витамин B62, мед, витамин E и цинк.
2. Разнообразие от здравословни мазнини
Те са Орехите са отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Орехите са особено богати на алфа-линоленова и линолова киселини, които имат благоприятен ефект върху нивата на липидите в кръвта. Те също така помагат за намаляване на възпалението и поддържане на здравето на съдовете.
3. В помощ са за здравето на сърцето
Противовъзпалителните съединения в алфа-линоленова киселина, които се намират в орехите, могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Анализ на 26 проучвания установи, че в сравнение с участниците, които са се хранили с „нормална“ диета, тези, които са се хранили с богата на орехи диета, са имали:
• по-малко триглицериди;
•намалени нива на „лош“ холестерол;
• снижени нива на общ холестерол;
• по-малко апопротеин B (протеин, свързан със сърдечно-съдови заболявания).
Заместването на храни с високо съдържание на наситени мазнини с орехи може да бъде особено полезно за вашето сърце. Някои проучвания показват и връзка между редовната консумация на орехи и подобреното кръвно налягане; намален риск от сърдечно-съдова смъртност; и намален риск от смъртност от инсулт.
4. С какво са полезни за мозъка?
Изследванията показват, че антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на полифенолите, открити в орехите, могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция, включително паметта и когнитивните процеси, и да забавят спада на умствените способности, свързани със стареенето.
5. Червното здраве
Орехите насърчават здравето на червата, като подпомагат здравословната микрофлора. Орехите са и източник на диетични фибри, които могат да помогнат при запек.
6. Контролиране на теглото
Въпреки високото им енергийно съдържание, проучванията показват, че консумацията на орехи в препоръчителни количества не е свързана с наддаване на тегло. Изследванията показват, че орехите могат да насърчат загубата на тегло, когато се консумират като част от нискокалорична диета, вероятно чрез увеличаване на чувството за ситост.
7. Контролиране на кръвната захар
Проучванията показват, че ядките могат да имат положителен ефект върху гликемичния контрол (на кръвната захар). Орехите са свързани с намален риск от диабет тип 2.


Коментари (0)