Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите настоява за по-строг контрол върху имитиращите млечни продукти, в които се влагат растителни мазнини. От асоциацията искат и промяна на Българския държавен стандарт, с която да се регламентира, че в киселото мляко, сиренето и кашкавала, произведени по стандарт, ще се влагат само български суровини. Това е единственият шанс за спасяване на българското животновъдство, твърдят фермерите.
В интервю за БНР съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев каза: „Ние подкрепяме това българско производство, за което постоянно всеки говори. Тук вече става въпрос за една кауза. Щом хората искат да купуват българско, ние трябва да им гарантираме, че всичко това, което купуват, е българско. По този начин ние поощряваме, насърчаваме българското производство“.
Караколев не може да каже какъв е реалният мащаб на практиката – млечни продукти по БДС да се произвеждат с вносна суровина. Той обаче подчерта, че знаят за хиляди тона мляко, което влиза в страната, преработва се и отива в търговската мрежа като български продукт. Тук не говорим само за палма. Влагането на растителни мазнини е един от бичовете“.
Според Караколев имитиращите продукти трябва да е само опакован и на отделна витрина. Той е категоричен, че имитиращите продукти и млечните трябва да се произвеждат на различни места.
Според него от тези мерки не може да се каже, че ще има поскъпване на продукта. „Тук се заиграваме вътре с печалбата за някой посредник, преработвател, прекупвач. В никакъв случай това не е производителят, той е най-ощетен“, посочи Караколев.
Не говорим само за палма. Влагането на растителни мазнини е един от бичовете, заяви Симеон Караколев
Фактор Фактор
Още от Бизнес
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Българската банка за развитие участва в бизнес форум в Сингапур и Виетнам
Криза на държавния дълг в ЕС: България е с най-нисък, а Гърция с най-висок дълг