6 Декември, 2025

10 храни, които не трябва да се държат в хладилника

10 храни, които не трябва да се държат в хладилника

Вместо да запазят качествата си, те се влошават

Първият домашен електрически хладилник се е появил през второто десетлетие на миналия век и изглежда оттогава манията за студено съхраняване на продуктите завладява света. Доста често в хладния шкаф обаче се слагат храни, които са съвсем неподходящи за него и вместо да запазят качествата си, те се влошават.

Ето някои от тях:

Картофи – когато е твърде студено, нишестето в картофите се превръща в прости захари и грудките губят от вкуса си. По-добре е да се държат в мрежа или хартиен плик на тъмно и хладно. Същото важи и за сладките картофи.

Домати – те омекват бързо в хладилника и стават брашнести в устата. Оставете ги на плота и ги използвайте, когато кожицата им леко се отпусне.

Ябълки – не понасят добре ниските температури в хладилника, омекват и хрупкавата им текстура изчезва. Мястото им е на плота.

Лук – освен, че става по-сладък, което не винаги е предимство, в хладилника лукът се държи и твърде агресивно към останалите продукти, които съвсем скоро биват белязани от специфичния мирис на луковиците.

Банани – оставете бананите на открито и видно място и ги изяжте, преди да станали съвсем кафяви.

Чушки – независимо от сорта си тези зеленчуци са трайни на стайна температура, стига да са в хартиен плик или в кошница

Цитрусови плодове – осигурете им проветриво място и разстояние между тях, за да избегнете плесенясването на кората

Авокадо – преди да ги нарежете, мястото им е извън хладилника, а след това – в него. Но каквото и да правите разрязаната повърхност ще покафенее бързо, затова просто използвайте целия плод на един път

Пъпеши – на студено сладката им вътрешност става зърнестта.

Пресни подправки – вместо да ги задушавате в найлонови пликове в хладилника, сложете ги в съд с вода и така на кухненския плот ще имате красив зелен и уханен букет. Ако започнат да завехват, подрежете дръжките им и не забравяйте да сменяте водата всеки ден.

(menumag.bg)
 
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза