Варена или печена, на кочан или ронена, царевицата е една от любимите ни храни през лятото. Вкусна и засищаща, тя е богата на витамин С и действа като силен антиоксидант, намалявайки риска от сърдечни заболявания и рак. Ето и няколко вкусни рецепти, които ще ви накарат да я консумирате по-често:
Лятна салата с царевица
Необходими продукти:
5 кочана прясна царевица
¾ ч.ч. чери домати, срязани наполовина
4 с.л. кедрови ядки
4 с.л. прясна мента, ситно нарязана
2 с.л. винен оцет
3 с.л. зехтин
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 160°C и поставете кедровите ядки върху хартия за печене. Запечете запечете ги за 8-10 минути или докато станат леко кафяви. В средна тенджера,поставете царевицата и оставете, докато ядките омекнат, за около три минути. След това ги потопете в студена вода, за да спрете готвенето. След като се охладят, отстранете кочаните и изсипиете царевицата в подходяща купа. Прибавете чери доматите, препечените кедрови ядки, прясно нарязаната мента и овкусете с оцет и зехтин. Добавете сол и черен пипер на вкус. Сервирайте я охладена или на стайна температура.
Студена царевична супа с босилек
Необходими продукти:
3 кочана царевица
1 ½ ч.ч. мътеница
½ ч.ч. пресен босилек
3 малки глави лук, грубо нарязани
1 с.л. пресен лимонов сок, повече на вкус
1 скилидка чесън, грубо нарязана
¾ ч.л. фина морска сол
репички, за гарнитура
зехтин за декорация
Начин на приготвяне:
Остранете ядки от царевични кочани (трябва да получите от 3 до 3 ½ ч.ч. ядки). Изхвърлете кочаните и поставете ядките в миксер. Добавете мътеницата, босилека, лука, лимоновия сок, чесъна, солта и 1/3 ч.ч. лед в миксера и смесете, докато получите гладко пюре. Прецедете сместа през сито. Сервирайте супа, гарнирана с нарязани репички и няколко капки зехтин.
Царевичен сладолед
Необходими продукти:
1 ч.ч. сметана
1 ½ ч.ч. прясно мляко
2 кочана царевица, изронена и кочаните нарязани на 3 см парчета
½ ванилова шишулка или ½ ч.л. ванилов екстракт
6 яйчени жълтъка
1/3 ч.ч. + 1/4 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
В малка тенджера на средна температура, смесете сметаната, млякото, царевичните кочани и ванилията (ако използвате екстракт от ванилия, добавете по-късно). Оставете да заври. Разбъркайте, за да разтворите захарта. Внимателно гответе за 10 минути. Премахнете царевичните кочани с лъжица.
Разбийте яйчените жълтъци и 1/3 ч.ч. захар заедно в купа. Бавно прибавете към горещата сметанова смес. Разбъркайте добре, докато се смесят съставките. Върнете сместа в тенджерата и разбъркайте на слаб огън за около минута, докато се сгъсти и покрие гърба на лъжица. Прецедете крема през фино сито. Добавете екстракта от ванилия, ако използвате такъв.
В малка тенджера, поставете ½ ч.ч. вода, ¼ ч.ч. захар и царевичните зърна и сложете на котлона да заврят. Гответе още около 10 минути, докато ядките омекнат. Извадете царевицата от водата и добавете към крема. Оставете го да се охлади в купа покрита с фолио, за да предотвратите образуването на ципа. Когато се охлади, поставете в машината за сладолед.
Царевичен чипс
Добави описание
Необходими продукти:
2 ½ чаши царевица
¼ ч.ч. смляно ленено семе
¼ ч.ч. филтрирана вода
½ - 1 ч. л. Хималайска розова сол
Начин на приготвяне:
Поставете всички съставки в кухненския робот и смесете докато се получи паста. Започнете с ниската степен преминете постепенно към по-високи обороти.
Разстелете сместа равномерно върху лист за печене. Нарежете на триъгълници и печете на 100°C до златисто. Сервирайте с гуакамоле или сос по избор.
(rozali.com)
Вкусна и засищаща, богата на витамин С, царевицата действа като силен антиоксидант
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура