Сладките картофи са прекрасен заместител на обикновените, защото не съдържат толкова нишесте, като тях, изключително богати са на бета-каротин и представляват истинска експлозия от полезни хранителни вещества, важни за редица органи и системи в тялото.
За да се възползвате от тях обаче, е необходимо да сте наясно какви грешки при съхранението и приготвянето им да не допускате, за да сте сигурни, че ще се насладите на вкуса и ползите им.
Не купувайте сладки картофи с наранена външност
Охлузванията, надраскванията и ожулванията по сладките картофи предизвикват бързо разваляне и омекване на продукта по тези места. Оглеждайте добре картофите преди да ги купите, защото тези охлузвания ще ги направят негодни за готвене много бързо.
Не ги дръжте в хладилника
Най-лошото, което може да направите със сладките картофи, е да ги държите в хладилника, където да измръзнат и да изгубят качествата си.
Не забравяйте да ги измиете с четка
Те са кореноплодни и затова е добре да сте сигурни, че преди да ги сготвите, е важно да ги измиете добре от пръстта.
Не яжте кожата
Ако сте свикнали да белите сладките картофи покрай обикновените, трябва да знаете, че кожата на сладките картофи е много полезна и е добре да се консумира заедно със сърцевината. В нея се съдържат важни хранителни вещества, които се намират в голяма концентрация в кората.
Не съхранявайте нарязани сладки картофи без вода
Ако сте решили да си приготвите заготовка с картофите, но ще ги готвите по-късно трябва да знаете, че е добре да са накиснати във вода. В противен случай сладките картофи се спаружват и изсъхват бързо, като губят ценните си вещества.
Не ги гответе в микровълнова
Микровълновата е примамлива заради бързото приготвяне на храната, но сладките картофи не са подходящи за целта. Те ще останат сухи в краищата и скашкани в средата, което няма да ви донесе удоволствие от консумацията им.
Ето и една рецепта
Салата със сладки картофи и тиквени семки
Продукти:
2 големи сладки картофа
50 г тиквени семки
50 мл зехтин
30 мл светъл соев сос
20 мл сладък соев сос
1 люта чушка
1 супена лъжица сусам
1 чаена лъжица мед
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Обелете и нарежете сладките картофи на кубчета. В купа смесете соевите сосове, меда, солта, пипера, зехтина и сусама. Разбъркайте сладките картофи в получената смес. Печете ги около 40 минути на слаба фурна (около 180 градуса). След като извадите от фурната, добавете ситно нарязаната люта чушка и тиквените семки. Салатата може да се сервира както топла, така и охладена. По желание може да се добави и кромид лук.
(www.az-jenata.bg)
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене