Необходими съставки:
агнешки дреболии - 500 г
ориз - 1 1/2 ч.ч.
зелен лук - 3 - 4 връзки
джоджен - 3 - 4 стръка (пресен)
лапад - 10 - 15 листа
олио - 50 мл
масло - 2 с.л.
сол
черен пипер
червен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете агнешките дреболии в леко подсолена вода, докато омекнат. Охладете леко и ги нарежете на ситно.
Нарежете пресния лук и лапада. Задушете ги в олиото.
Измийте добре ориза под течаща вода. Прибавете го при лука и го запържете, докато стане стъклен.
Добавете подправките и ситно нарязаните дреболии.
Налейте 4 чаши вода. Може да ползвате и бульона от дреболиите. Разбърквайте, докато заври. Прехвърлете ястието в тава и запечете за около час или до готовност на ориза.
Ако е необходимо, може да добавите и още малко вода, защото всеки ориз поема различно количество.
Ястието може да ползвате и за гарнитура към печено агнешко.
Гергьовското агне "Дробине" е рецепта за големите майстори
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене