5 Декември, 2025

Ароматна, вкусна, здравословна - пъстърва на фурна

Ароматна, вкусна, здравословна - пъстърва на фурна

Приготвяне - 135 мин. Готвене - 25 мин. Порции - 1-2

Необходими съставки


пъстърва - 1 сьомгова, голяма или 2 средни
лук - 1 голяма глава
черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
дафинов лист - 2 - 3 броя
мащерка - 3 стръка
розмарин - 2 стръка
магданоз - 5 стръка + още 5 за поръсване
мента - 3 стръка прясна
вино - 400 мл бяло
зехтин - 4 с.л.
масло - 1 с.л.
брашно - 1 с.л.
сол - на вкус

Начин на приготвяне

Почистете добре пъстървата, измийте я и я подсушете. Натъркайте я със сол, черен пипер и я полейте с прясно изцеден лимонов сок. 

Сложете я в намазнена тава върху кръгчета нарязан кромид. Отгоре поръсете със скълцания чесън, черния пипер, натрошения дафинов лист, мащерката, розмарина, магданоза и ментата. 

Залейте с бялото виното, покрийте с фолио и оставете да престои така за 2 часа. След това полейте със зехтина, посолете на вкус и отново сложете фолиото.

Пъхнете ароматната пъстърва на фурна, за да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 25 минути. 

Извадете пъстървата и прецедете соса от тавата. Сложете го на котлона и го разбъркайте с тел с маслото и брашното. 

Щом се сгъсти, снемете от котлона и при нужда овкусете със сол и черен пипер. 
Поднесете ароматната пъстърва на фурна, полята със соса и поръсена с малко накълцан магданоз.
Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.