Необходими съставки
пъстърва - 1 сьомгова, голяма или 2 средни
лук - 1 голяма глава
черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
дафинов лист - 2 - 3 броя
мащерка - 3 стръка
розмарин - 2 стръка
магданоз - 5 стръка + още 5 за поръсване
мента - 3 стръка прясна
вино - 400 мл бяло
зехтин - 4 с.л.
масло - 1 с.л.
брашно - 1 с.л.
сол - на вкус
Начин на приготвяне
Почистете добре пъстървата, измийте я и я подсушете. Натъркайте я със сол, черен пипер и я полейте с прясно изцеден лимонов сок.
Сложете я в намазнена тава върху кръгчета нарязан кромид. Отгоре поръсете със скълцания чесън, черния пипер, натрошения дафинов лист, мащерката, розмарина, магданоза и ментата.
Залейте с бялото виното, покрийте с фолио и оставете да престои така за 2 часа. След това полейте със зехтина, посолете на вкус и отново сложете фолиото.
Пъхнете ароматната пъстърва на фурна, за да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 25 минути.
Извадете пъстървата и прецедете соса от тавата. Сложете го на котлона и го разбъркайте с тел с маслото и брашното.
Щом се сгъсти, снемете от котлона и при нужда овкусете със сол и черен пипер.
Поднесете ароматната пъстърва на фурна, полята със соса и поръсена с малко накълцан магданоз.
Приготвяне - 135 мин. Готвене - 25 мин. Порции - 1-2
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.