5 Декември, 2025

Ароматна, вкусна, здравословна - пъстърва на фурна

Ароматна, вкусна, здравословна - пъстърва на фурна

Приготвяне - 135 мин. Готвене - 25 мин. Порции - 1-2

Необходими съставки


пъстърва - 1 сьомгова, голяма или 2 средни
лук - 1 голяма глава
черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
дафинов лист - 2 - 3 броя
мащерка - 3 стръка
розмарин - 2 стръка
магданоз - 5 стръка + още 5 за поръсване
мента - 3 стръка прясна
вино - 400 мл бяло
зехтин - 4 с.л.
масло - 1 с.л.
брашно - 1 с.л.
сол - на вкус

Начин на приготвяне

Почистете добре пъстървата, измийте я и я подсушете. Натъркайте я със сол, черен пипер и я полейте с прясно изцеден лимонов сок. 

Сложете я в намазнена тава върху кръгчета нарязан кромид. Отгоре поръсете със скълцания чесън, черния пипер, натрошения дафинов лист, мащерката, розмарина, магданоза и ментата. 

Залейте с бялото виното, покрийте с фолио и оставете да престои така за 2 часа. След това полейте със зехтина, посолете на вкус и отново сложете фолиото.

Пъхнете ароматната пъстърва на фурна, за да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 25 минути. 

Извадете пъстървата и прецедете соса от тавата. Сложете го на котлона и го разбъркайте с тел с маслото и брашното. 

Щом се сгъсти, снемете от котлона и при нужда овкусете със сол и черен пипер. 
Поднесете ароматната пъстърва на фурна, полята със соса и поръсена с малко накълцан магданоз.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза