Необходими съставки:
говеждо месо - 500 г смляно, може и агнешко или овнешко
лук - 10 броя малки лукчета
зехтин
масло
патладжани - 4 бр.
дафинов лист - 1 бр.
домати - 500 г
сметана - 150 г или прясно мляко
яйца - 1 брой
бульон - 300 г месен
магданоз
черен пипер
канела - 1 - 2 щипки
карамфил - 1 розичка счукан
сол
Начин на приготвяне
Нарежете на филии измитите патладжани, без да ги белите, и ги изпържете в олио до омекване. Изпържете в масло и ситно нарязания лук. Задушете доматите и ги пасирайте.
В добре намазнена тава подреждайте ред патладжани, ред смляно месо и лука, като всеки ред посолявате и порсъвате с малко от подправките. По някое време добавете и дафиновия лист.
Залейте мусаката с бульон, смесен с пресованите домати и малко сол. Изпечете мусаката за около 45 минути под похлупак в умерена фурна.
След това залейте с разбитата сметана с яйцето и доопечете. Поднесете гръцката мусака с магданоз.
(gotvach.bg)
Оригинална гръцка мусака с патладжани и ароматна заливка!
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.