В днешно време балсамовият оцет е широко разпространен по целия свят като важна съставка, използвана в готварството. Идеално допълнение към зехтина, той е изключително подходящ както за овкусяване на салата, така и за консервиране на зеленчуци или приготвянето на сосове за меса и риба. Балсамовият оцет е богат източник на мощни антиоксиданти за човешкия организъм. Антиоксидантното му действие се основава на суровината, от която се произвежда – прочутата коринтска стафида.
Рецептата е част от конкурса „Зимна кулинарна приказка“
Необходими продукти:
6 бр. свински котлет
4 бр. червени чушки
4 бр. зелени чушки
4 бр. моркови
2 скилидки чесън
5 бр. лук шалот
50 мл балсамов оцет
50 мл червено вино
200 мл зеленчуков бульон
сос уорчестър
1 с.л захар
50 г масло (маргарин)
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Пържолите се начукват на много тънко и се намазват от двете страни с черен пипер, сол и сос уорчестър. Оставят се за около 30-40 минути в купа.
Морковите, чушките и чесънът се нарязват на тънки ивици. Поставят се в дълбок тиган и се запържват до леко омекване, прибавя се и малко черен пипер.
Пържолите се разрязват на две продълговати части и по средата се поставят зеленчуците, така че да стърчат и в двата края. След това се завиват на руло. Краят на рулото, там където се прехлупва, се промушва с клечка, за да не се позволи изпадане на плънката. Така вече приготвените рула се поставят в тиган с предварително загрята мазнина. Пържат се до порозовяване от всички страни.
За глазировката (соса): В малка тенджера се поставя маслото. Когато се сгорещи, се поставя ситно нарязаният шалот. Запържва се леко. Добавят се балсамовият оцет и захарта. Към получената смес се добавят постепенно зеленчуковият бульон и виното. Сосът може да се сгъсти доста или да се остави по-рядък.

Балсамовият оцет е богат източник на мощни антиоксиданти
Още от Магии в кухнята
Телешки дробени със синдермьо
Ястието, което ви предлагаме, е различно както на вкус, така и по начин на приготвяне от познатата "синдермьо", която се предлага в ресторантите у нас и в чужбина. Съчетаването на крехкото и ароматно телешко месо с пухкавата синдермьо го прави неустоимо вкусно и питателно
Панирана щука с пролетна салата
Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню
Вретено с дроб
Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу