23 Декември, 2025

Баница по тракийски със сушени плодове

Баница по тракийски със сушени плодове

Необходими продукти

1 пакет фини кори 
1 ч.ч. сушени череши (сушени плодове по избор) 
1 ч.ч. кокосови стърготини 
1 консерва кокосово мляко 
4 с.л. пудра захар 
1 с.л. царевично нишесте 
олио

Начин на приготвяне: Залейте нарязаните на половинки сушени череши с вряла вода и ги оставете за около 15 минути.

През това време запечете до зачервяване в сух тиган кокосовите стърготини, като разбърквате непрекъснато. Загрейте кокосовото мляко, като преди това отделите 3-4 с.л. от него. 

В отделеното мляко разтворете царевичното нишесте и го добавете в топлото мляко, после и захарта. Бъркайте до леко сгъстяване. Прибавете кокосовите стърготини и оставете крема да престои, за да попият и да се получи достатъчна гъстота, за да е идеална за баницата. 

Самото навиване е лесно. Отделяте една кора, намазвате съвсем леко с олио, после втора кора. Върху нея се намазва обилно с крем и се поръсват вече изцедените от водата череши. Корите се навиват на руло и след това на охлювче. 

Наредете ги в намазана с олио тава и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути.

  
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза