18 Декември, 2025

Защо гърците не ползват четка за намазване на корите за баница, а ги поръсват с лъжица?

Защо гърците не ползват четка за намазване на корите за баница, а ги поръсват с лъжица?

Вкусотия в българо-гръцки стил

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

кори за баница - 500 г, да са по-тънки
фета - 400 г сирене
зехтин - 100 мл Екстра Върджин
масло - 120 г
яйца - 6 бр., разделени на 2, и още 4 бр.
сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
газирана вода - 200 мл

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Отварят се корите и от тях се отделят 4 бройки. Покриват се с влажна кърпа/хартия, за да не съхнат, и се оставят настрана, те ще трябват на по-късен етап.

Маслото се разтопява заедно със зехтина.

Кръгла тава d 30-32 см с четка се намаслява добре, включително и стените й.

Взима се една кора и се полага до половината на тавата, но така че да излиза другата половина извън стените на тавата. Поръсва се с мазнина.

Внимание! Гърците не ползват четка за намазване на корите, а ги покапват с лъжица. Така те ще останат пухкави и няма да се залепят една в друга.

Допълва се с още една кора, като също половината излиза извън кръглата тава и също се покапва с мазнина. Така се процедира до половината на корите от пакета, като всяка кора излиза извън стените на тавата.

Към натрошеното сирене (гърците никога не ползват извара) се прибавят 2 яйца и малкото сода бикарбонат. Разбърква се добре и половината смес се изсипва върху корите, разпределя се. По същия начин се продължава с реденето на корите, като не се забравя половината кора да виси извън тавата.

Преди двете последни кори от пакета се изсипва и останалата смес от сиренето и яйцата и се затваря с останалите кори. Намасляват се добре, а корите, които са извън тавата, се прибират към средата, навътре. Покапва се добре с мазнина. Отгоре следват останалите отделени 4 броя кори, като всяка се покапва с мазнина и се подпъхва под всички кори, под баницата и ще се образува един стегнат пакет от кори (ще го покажа в галерията от снимки). Разрязва се и се намаслява / покапва с останалата мазнина.

Останалите 4 броя яйца се разбиват с вилица с газираната вода и се залива гръцката баница. Оставя се на студено за 30 минути.

Пече се в затоплена фурна на 200 градуса за около 45 - 50 минути.

Изважда се и не се напръсква с вода, не се покрива с кърпа, нека да остане хрупкава.

Това е баницата в по гръцки вариант в българско изпълнение и с малки добавки. Получава се сочна и пръхкава българо-гръцка баница, не съвсем гръцка, по-скоро вариант на такава.

Интересното е сгъването на корите и може би затова тя е така огромно висока, след като се изпече.

https://recepti.gotvach.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза