5 Декември, 2025

Бъркани яйца - добро средство за събуждане

Бъркани яйца - добро средство за събуждане

Бърканите яйца се готвят бавно, пържат се в тиган с дебело дъно, като се бърка леко, на тих огън

Закуската от бъркани яйца е по-ободряваща дори и от кафе. 
Бърканите яйца са най-добрият начин да се събуди мозъка рано сутрин. 
Яйцата се оказват по-добър приятел на човека дори и от кафето, което събужда организма, но ефектът му трае около два часа. За разлика от него яйцата съдържат протеини, които отлично тонизират мозъка и снабдяват организма с енергия през целия ден. 

Продукти:

4 яйца
2 с. л. заквасена сметана
сол
смлян черен пипер
40 г краве масло

Приготвяне:

• Яйцата се счупват в купа и се разбъркват добре с вилица, но не се разбиват - ако сместа е пенеста, ястието няма да стане гладко и кремообразно.
• Добавят се сметаната и 2 с. л. вода.
• Подправя се със сол и смлян черен пипер.
• Маслото се стопява в малък тиган (касерола) с дебело дъно на тих огън.
• Сипват се яйцата и се бъркат бавно, докато се сгъстят и станат на крем.
• Огънят трябва да е много тих, яйцата да се пресичат постепенно и да не образуват бучки.
• Бърканите яйца се поднасят веднага, най-добре върху филия препечен хляб.

Бърканите яйца се готвят бавно, пържат се, без да се бърза, в тиган с дебело дъно, като се бърка леко на тих огън.

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.