22 Декември, 2025

Бъркани яйца - добро средство за събуждане

Бъркани яйца - добро средство за събуждане

Бърканите яйца се готвят бавно, пържат се в тиган с дебело дъно, като се бърка леко, на тих огън

Закуската от бъркани яйца е по-ободряваща дори и от кафе. 
Бърканите яйца са най-добрият начин да се събуди мозъка рано сутрин. 
Яйцата се оказват по-добър приятел на човека дори и от кафето, което събужда организма, но ефектът му трае около два часа. За разлика от него яйцата съдържат протеини, които отлично тонизират мозъка и снабдяват организма с енергия през целия ден. 

Продукти:

4 яйца
2 с. л. заквасена сметана
сол
смлян черен пипер
40 г краве масло

Приготвяне:

• Яйцата се счупват в купа и се разбъркват добре с вилица, но не се разбиват - ако сместа е пенеста, ястието няма да стане гладко и кремообразно.
• Добавят се сметаната и 2 с. л. вода.
• Подправя се със сол и смлян черен пипер.
• Маслото се стопява в малък тиган (касерола) с дебело дъно на тих огън.
• Сипват се яйцата и се бъркат бавно, докато се сгъстят и станат на крем.
• Огънят трябва да е много тих, яйцата да се пресичат постепенно и да не образуват бучки.
• Бърканите яйца се поднасят веднага, най-добре върху филия препечен хляб.

Бърканите яйца се готвят бавно, пържат се, без да се бърза, в тиган с дебело дъно, като се бърка леко на тих огън.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза