10 хиляди войници блокираха град в Салвадор


Около 10 000 войници са обкръжили град Сояпанго в Салвадор като част от мащабна операция срещу бандитизма, обяви президентът Найиб Букеле, на който се позовава ББС. Всички пътища, водещи към града, са блокирани, а специални части претърсват къщи за членове на банди. Полицаите също спират всеки, който се опитва да напусне града и проверяват документите за самоличност.

Операцията е част от мащабна акция срещу бандите след скока на насилието по-рано тази година. Досега са арестувани 12 души. Сояпанго е един от най-големите градове в Салвадор с население от 290 000 души. Градът се намира само на 13 км западно от столицата Сан Салвадор и отдавна е известен като бандитски център.

„От този момент община Сояпанго е напълно обкръжена“, написа президентът Букеле в Туитър. „Екипите за издирване на полицията и армията имат за задача да извадят всички членове на бандата, които все още са там, един по един“. Той добави, че обикновените хора "няма от какво да се страхуват" и акцията е част от "операция срещу престъпниците, а не срещу честните граждани".

Кадрите показват тежковъоръжени войници в бронежилетки и автомати извън града. Един жител, Гуадалупе Перес, каза пред агенция AFP, че операцията е добре дошла изненада. „Те претърсват и искат документите ти за самоличност, за да проверят къде живееш, но това е добре, всичко е за нашата безопасност“, каза 53-годишният мъж.

Откакто г-н Букеле обяви извънредно положение в края на март, над 58 000 души бяха арестувани в страната с население от 6,5 милиона души.

Правозащитните групи разкритикуваха жестокия характер на репресиите, като казаха, че мерките, които позволяват на полицията да арестува заподозрени без заповеди, са довели до произволни задържания. Но съюзниците на г-н Букеле казват, че репресиите са необходими след вълна от престъпления, чиято кулминация бяха 62-те убийства, извършени за един ден - 26 март. Неотдавнашно проучване, проведено от Централноамериканския университет (UCA), установи, че 75,9 процента от салвадорците одобряват извънредното положение, съобщава БГНЕС.