10 ползи от млякото, за които дори не предполагаме

Отрекоха връзката между увеличената консумация на млечни продукти и смъртността

Учени от университета в Гранада и университета Комплутенсе в Мадрид установиха, че консумацията на мляко и млечни продукти допринася да се предотвратят хронични заболявания, включително рак и диабет, съобщи сайтът MedicalXpress.

Специалистите направиха систематичен анализ на 14 статии, посветени на ролята на млечните продукти в профилактиката на хронични болести, включително сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром, рак на дебелото черво и пикочния мехур, диабет тип 2. Те изследваха влиянието на храненето върху растежа, минералната плътност на костите, натрупването на мускулна маса.

Връзка между увеличената консумация на млечни продукти и смъртността, не беше установена. Същевременно млечната диета с ниско съдържание на мазнини вероятно намалява риска от метаболитен синдром, исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда, колоректален рак и рак на пикочния мехур, както и от диабет. При това голямата консумация на млечни продукти не е категорично свързана с фрактури, дължащи се на остеопороза, или със счупване на крака, но намалява риска от счупване на гръбначния стълб.

Ето и 10 ползи от млякото, за които пише supermag.bg:

1. Удивителен тен 

Клеопатра е знаела какво прави, като се е къпела в мляко. Прясното мляко помага да запазите кожата си гладка, мека и блестяща. Това е благодарение на многото витамини и хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на кожата. Това не означава, че трябва да пълните вана с мляко всеки ден, но пиенето на поне две чаши на ден ще ви осигури тази полза. 

2. Здрави зъби 

И децата знаят, че млякото се пие за здрави зъбки. Млякото е най-добрият източник на калций, а точно това се нуждаят зъбите Ви. В допълнение, млякото помага за предотвратяване на кухини и разпад на зъбите. Калцият може да се абсорбира само от тялото Ви, докато витамин D е наоколо, затова се уверете, че млякото, което пиете, е обогатено и с витамин D. 

3. Здрави кости 

Вярно е, че децата трябва да пият мляко, за да увеличат здравето на костите и да подобрят правилния растеж. Също така е вярно, че възрастните могат да се възползват от млякото за пиене, за да поддържат здрави костите си, което ще намали риска от развитие на остеопороза. Отново, това предимство идва от калций, който се съдържа в млякото, а тялото Ви се нуждае от витамин D, за да абсорбира калций. 

4. Мускулен растеж 

Млякото също е чудесно за подобряване на мускулния растеж. Това се дължи на протеина, който се съдържа в състава му. Много спортисти пият мляко след тренировка, тъй като осигуряват на организма основни хранителни вещества, необходими за възстановяване. В допълнение, млякото помага да се предотврати възпалението на мускулите и да се допълнят течностите, които са били загубени по време на физическата активност. 

5. Отслабване 

Проучванията доказват, че жените, които пият мляко ежедневно, са по-склонни да отслабват, отколкото жените, които не пият мляко изобщо. Ако търсите здравословна закуска или се чудите с какво да запълните паузата между храненията, пийте чаша мляко. Препоръчва се изпиването на чаша прясно мляко и по време на приемането на плодове. 

6. Намалява стреса 

Благодарение на многото витамини и минерали, които се съдържат в млякото, то може и да облекчава стреса. След дълъг, труден ден в офиса, седнете и изпийте топла чаша мляко. Това помага за облекчаване на мускулното напрежение и успокоява нервите. 

7. Облекчава неприятните ПМС симптоми 

Много жени страдат от тежките симптоми на предменструалния синдром. Доказано е, че прясното мляко помага на тялото да се отпусне, като намалява отрицателните ефекти, които жените изпитват по време на менструалния си цикъл.

8. Повишава енергията 

Млякото е полезно за толкова много неща, но знаехте ли, че също помага за повишаване на енергията? Ако се чудите как да се справите с тежкия и натоварен ден, дайте си пет минутна почивка в чаша студено прясно мляко. Ще се почувствате освежени за нула време. 

9. Елиминира киселините 

Има много храни, които предизвикат неприятни стомашни киселини. Един от най-простите начини за облекчаване на тази болка е пиенето на чаша мляко. Усещането за охлаждане и гъстата консистенция на млякото помагат да се покрият хранопровода и обвивката на стомаха, за да се предотвратят киселините в стомаха. 

10. Борба с болестите 

През последните няколко десетилетия изследователите са открили, че млякото помага за предотвратяването на много различни заболявания. Това включва способността му да помага да се намали високото кръвно налягане и да се намали риска от инсулти. В допълнение, млякото има способността да намали производството на холестерол от черния дроб и спомага за подобряване на зрението. Някои изследователи смятат, че млякото също може да намали риска от развитие на някои форми на рак. Можете да изберете обезмаслено мляко, нискомаслено мляко, 2% или пълномаслено мляко. Всеки вид ще Ви осигури същите предимства само с различни нива на мазнини и калории. Така, че не се чудете, когато имате нужда от нещо свежо, вкусно и полезно.