12-годишно момче е седмата жертва на стрептококова инфекция във Великобритания

Броя на смъртните случаи е нетипичен

12-годишно момче от Лондон стана седмато жертва на стрептококова бактериална инфекция във Великобритания, предаде БНР.

Властите във Великобритания са изключително разтревожени от броя на смъртните случаи, тъй като обикновено от такава бактериална инфекция, причинявана от стрептококи от групата А, годишно има не повече от 3-4 смъртни случая.

От Агенцията за здравна сигурност заявиха, че не коментират отделните случаи, но по повод на починалото в Лондон момче, те отбелязаха, че за първи път е пострадал ученик от по-горните курсове на обучение.

Вчера председателят на Консервативната партия Надим Захауи, бивш министър на здравеопазването, заяви, че е необходимо родителите да бъдат изключително бдителни и при симптоми от рода на температура, треска, главоболие, обриви и възпалено гърло с гнойни полипи, да търсят незабавно медицинска помощ.

По принцип става дума за симптоми, свързвани със заболяването скарлатина при децата. Медицинските данни показват, че случаите на скарлатина остават много по-високи от очакваното по това време на годината. Отчетени са 851 случая през седмицата от 18 до 25 ноември, като средно за предишните години по същото време е имало по около 186 случая.

Има предположения, че инфекцията се причинява от бактерии, които са станали резистентни към антибиотиците.