12 кораба с рекорден обем зърно отплаваха от Украйна

Експортирани са 354 500 тона

От украинските пристанища отплаваха 12 дванадесет кораба с рекорден дневен обем селскостопански продукти, два дни след като Русия преустанови участието си в сделката за износ на зърно в Черно море, съобщи Киев, предадено от Ройтерс.

Русия се оттегли от сделката за зърно за "неопределен срок", защото заяви, че не може да "гарантира безопасността на гражданските кораби", пътуващи по пакта, след нападение срещу нейни плавателни съдове.

Но днес сутринта говорител на военната администрация в Одеса заяви, че от украинските пристанища са били изнесени 354 500 тона - най-многото, пренесени за един ден, откакто сделката за зърното беше договорена с посредничеството на Турция и ООН през юли.

На 27 септември Украйна изпрати малко по-малко от това количество - 345 000 тона.

"Днес 12 кораба напуснаха украинските пристанища", написа в Twitter украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

"Делегациите на @ООН и Турция предоставят 10 инспекционни екипа за проверка на 40 кораба, целящи да изпълнят инициативата #BlackSeaGrain. Този план за инспекция беше приет от украинската делегация. Руската делегация е информирана за това." /БГНЕС