150 мигранти атакуваха единствената граница на Европейския съюз с Африка

Почти 90 души са успели да преминат на испанска територия

Около 150 мигранти атакуваха днес оградата, отделяща испанския автономен град Мелиля от Мароко. Почти 90 души са успели да преминат на испанска територия, съобщи АФП.

Инцидентът е станал малко преди зазоряване в участъка, където оградата пресича река Нано, каза говорител на местната делегация на испанското правителство. Въпреки усилията да бъдат спрени от мароканските и испанските сили за сигурност, 87 от мигрантите са успели да пресекат границата.

Това е най-големият масов опит за преминаване на огражденията от 20 август насам, когато около 300 души се опитаха да преминат. Тогава загина един човек, а 30 се добраха до испанската територия.

По време на днешния инцидент са ранени девет мигранти, а останалите са регистрирани в центъра за приемане на мигранти.

Данните от Министерството на вътрешните работи показват, че през първите две седмици на годината 60 мигранти са успели да преминат нелегално оградата в Мелиля, а други 70 са успели да преминат в Сеута - другият северноафрикански анклав на Испания.

Мелиля и Сеута са единствените граници на Европейския съюз с Африка.
Те са предпочитани входни точки за африканските мигранти, търсещи по-добър живот в Европа, които стигат до там, като прескачат оградата или плуват по крайбрежието.

Граничните пунктове между Мароко и двата анклава са затворени от началото на пандемията миналия март.