17-годишен българин е сред топ 5 в програмата на Масачузетския технологичен университет

Ново постижение за България в областта на науката. 17-годишният Радостин Чолаков е част от топ 5 на младите научни изследователи. Той е един от двамата българи, участвали в тазгодишната лятна школа на Масачузетския технологичен институт в САЩ. Отличието получава за научен труд в областта на информатиката, съобщава Алис Любомирова от Нова ТВ.

За Радостин програмирането тръгва „на игра” още в началните класове. Наскоро той влиза в топ 5 за най-добро устно и писмено представяне на научен проект след 6-месечна школа към Изследователския научен институт в САЩ.

„Моят проект беше за квантуване на големи езикови модели”, каза Радостин.

Тези модели стоят зад услуги като ChatGPT. Целта на проекта на групата на Радостин е да създаде нов аналог, който да бъде по-малък като обем, но достъпен за повечето хора.

„Правехме това чрез така нареченото „квантуване”. В нашия случай закръгляхме различните числа в моделите към по-малко на брой възможни стойности, за да може крайният модел да бъде по-малък", сподели момчето.

За състезателния елемент на школата Радостин разказва лаконично.

„Мога да кажа, че абсолютно всички участници там са много добри”.

Но освен международен престиж, той печели за себе си и важни познанства. Работата по проекта на Радостин продължава и в следващите месеци. 17-годишното момче има и планове след завършване на училище. Засега ги оставя в тайна. Споделя само, че когато му дойде времето, ще опита да продължи висшето си образование зад Океана.