17-годишната Теодора Цанева мечтае да стане световен шампион по карате

Теодора Цонева и баща й, който е неин треньор, снимка: actualno.com

Теодора Цонева и баща й, който е неин треньор, снимка: actualno.com

Карате е едно от най-популярните бойни изкуства в света. Най-голямата организация в спорта, която е и единствената призната от Международния олимпийски комитет, е Световната федерация по карате (WKF). И до днес България все още няма нито един световен шампион в "олимпийското" карате, което е под шапката на WKF. Едно момиче на 17 години обаче се осмелява да мечтае за световния връх... Теодора Цанева - 5-та в света на каратето, пише actualno.com.

Теодора Цанева е име, което не е познато на широката публика у нас. Тесните специалисти в световното карате обаче вече виждат в Теди огромен потенциал, който се очаква да се разгърне в следващите няколко години. Българката е сред най-добрите каратистки в света в своята категория до 53 килограма, като се нарежда на пето място в световната ранглиста при девойките под 18 години.

Теодора е най-високо ранкираният каратист на България от всички възрастови групи (момчета, момичета, мъже, жени). Тя обаче среща друг проблем у нас - липсата на силна конкуренция, което налага да участва на възможно повече силни турнири в чужбина, за да може да продължи да се развива в каратето.

"Аз в България нямам загубен мач. Търсим конкуренция извън България", споделя 17-годишната Теодора Цанева пред Actualno.com. Младата българка вече има зад гърба си няколко много силни постижения в младежките световни лиги по карате - два златни, един сребърен и два бронзови медала, завоювани на турнири в Италия, Турция, Хърватия, Мексико. Към тези отличия добавя и престижно пето място на европейско първенство.

Треньорът на Теодора е и неин баща - Николай Цанев. Той е дългогодишен състезател и треньор по карате, който ръководи и най-успешния клуб в България, завоюващ най-голям брой отличия от националните първенства. Николай обаче признава, че не е лесно да води дъщеря си и други състезатели на турнири в чужбина, защото финансират сами участията си.

"На всички световни лиги си поемаме сами разходите. На тези младежки лиги няма награден фонд и няма реална възвръщаемост на средствата, които влагаме", коментира Николай Цанев пред нашата медия. Държавата, и в частност федерацията по карате, отделя средства само за европейски и световни първенства, което означава, че Николай и неговият клуб трябва да се оправят сами на другите турнири.

Без участие по тези младежки световни лиги нито Теодора, нито останалите състезатели могат да бъдат конкурентноспособни на каратистите от другите нации. Именно на тези турнири се трупат и точки за световната ранглиста. Петото място на Теодора Цанева в световната ранглиста при момичетата под 18 години я поставя в добра изходна позиция за влизането ѝ при жените след година. Теодора и нейният баща вече гледат към първия голям шампионат при жените - европейското първенство през месец май 2024-та. А голямата цел в дългосрочен план пред Теодора, въпреки трудностите с финансирането, е пределно ясна: "Да стана световна шампионка. До момента България няма световен шампион и искам да бъда първата."