17 отнети златни паспорта - на граждани от Русия, Казахстан, Египет

Те са отнети по силата на извършена проверка и с указ на вицепрезидента

Крум Зарков

Крум Зарков

Всички държавни органи действат заедно срещу "златните паспорти" и този кран е затворен. Общо 17 лица са с отнето гражданство, като сред тях четирима от Египет, четирима от Русия, четирима от Казахстан, трима от Китай и един от Пакистан. Те са отнети по силата на извършена проверка и с указ на вицепрезидента. Общо преписките, които са затворени, са 161. Данните представи служебният правосъден министър Крум Зарков от трибуната на Народното събрание, който дава отчет по проблемите при издаване на българско гражданство.

В момента, а и в последните месеци е засилен контролът върху документите на кандидатите за българско гражданство. За последните 4 месеца са възложени допълнителни проверки по 1 000 преписки. Проблемът с проверките е, че се удължават сроковете за произнасяне, каза Зарков.
ч
Той уточни, че проблемите по издаване на българско гражданство са познати на Министерство на правосъдието и са взети мерки за разрешаването им.

Към настоящия момент броят на висящите преписки е около 50 000, като 21 000 от тях са вече с изтекли срокове, а 29 000 са в процес на срок. Преписките се разглеждат от Съвета по гражданство и правосъдният министър е направил всичко възможно прескачания да стават само при неотложни причини. На ден се обработват по около 100 преписки.

Крум Зарков защитава тезата, че трябва да има и изискване за издаване на българско гражданство по натурализация.

Зарков посочи още, че са установени случаи за представяне на неистински актове за раждане за получаване на българско гражданство. Тези хора, които живеят извън България, представят тук лице за контакт. В много от случаите хората, които предоставят неистински документи, предоставят един и същ човек за контакт, обясни правосъдният министър. Събира се цялата информация и тя ще се предостави на прокуратурата до дни.

Сред кандидатите, които идват на интервюта в Министерство на правосъдието, повече от 50% имат нужда от преводачи, защото нито владеят, нито разбират българския език. Документите трябва да се подават лично, но се срещат случаи, в които хора идват с преводачи. Не може да си пълноценен гражданин на България, без да владееш езика, коментира Зарков.

По думите му преводаческите агенции се специализират и предоставят много повече услуги освен преводаческите, като и посредничат. Последиците обаче могат да бъдат в областта на престъпленията или в условията на полулегалност. Посредниците са много изобретателни - продавали друг тип бележки за удостоверяване на български произход, но със законови изменения въпросната система била спряна.

Зарков увери, че ДАНС, прокуратурата и Министерство на правосъдието действа сериозно по въпросите за българското гражданство.