Първи "Оскар" за Украйна: „20 дни в Мариупол“ е с приз за документално кино

„Иска ми се никога да не бях правил този филм"

Мстислав Чернов, снимка: EPA/BGNES

Мстислав Чернов, снимка: EPA/BGNES

Филмът "20 дни в Мариупол", режисиран от украинския журналист Мстислав Чернов, спечели "Оскар" за най-добър документален филм на 96-ите награди.

Документалният филм проследява руската обсада на Мариупол в Донецка област през погледа  на Чернов и неговия екип в първите седмици на пълномащабната руска инвазия. Това е първият украински филм, направен от украински режисьор, който е отличен с "Оскар".

Чернов сподели в този знаменателен момент за украинското кино, че му се иска трагичните събития никога да не са се случвали, да не е трябвало да документира боевете в Мариупол, предаде БГНЕС.

„Иска ми се никога да не бях правил този филм. Искам да мога да разменя това с Русия никога да не атакува Украйна, никога да не окупира нашите градове.“ - каза още той, като добави, че би искал Русия да не е убивала десетки хиляди негови съграждани.

Чернов е украински фотограф, фотожурналист и режисьор, който работи за Асошиейтед прес, когато Русия започна своята война срещу Украйна.

Документалният филм "20 дни в Мариупол" включва 30 часа кадри, заснети от Чернов и неговите колеги в Мариупол, преди екипът да напусне обсадения град. Чернов и колегата му от АП Василиса Степаненко пристигат в града един час преди пълномащабното руско нахлуване на 24 февруари.

От премиерата си през януари 2023 г. „20 дни в Мариупол“ спечели награди на публиката на филмовия фестивал Сънданс, Международния фестивал на документалния филм в Амстердам, Канадския фестивал на документалните филми Hot Docs и DocuDaysUA.

Руската многомесечна обсада на Мариупол между февруари и май превърна пристанищния град в руини и уби десетки хиляди цивилни.

„Киното формира спомени, а спомените – история“, каза в края на словото си Чернов, цитиран от Униан.
"Благодаря на Украйна. Слава на Украйна!" - завърши той.