2000 артефакта са изчезнали от Британския музей, директорът подаде оставка

Извършвани са кражби през дълъг период от време

Хартвиг Фишер, снимка: British Museum

Хартвиг Фишер, снимка: British Museum

Около 2000 артефактите са изчезнали от Британския музей, заяви днес председателят на попечителството Джордж Озбърн, който призна, че колекцията няма пълен каталог. Бившият премиер на Обединеното кралство описа липсващите експонати като „малки предмети като бижута, скъпоценни камъни, парчета злато, които не са били излагани на публичен показ“.
Той заяви пред радио BBC, че все още не е ясен точният брой на изчезналите артефакти. „Ще ви дам оценка от около 2000. Но трябва да кажа, че това е много временна цифра“, посочи Озбърн.
„Започнахме да възстановяваме някои от откраднатите предмети“, отбеляза той.

Директорът на музея Хартвиг Фишер вчера подаде оставка, признавайки, че институцията не е действала "както е трябвало" по отношение на предупрежденията за изчезнали предмети.

От музея в съобщиха през миналата седмица, че е уволнен член на персонала, а полицията е предупредена, след като е установено, че има „липсващи, откраднати или повредени“ ценности.

Британския музей е една от най-големите туристически атракции в Лондон. Той е най-известен с изключително богатите си колекции, включващи реликви като Розетския камък и мраморите от Партенона.

Озбърн обясни неуспеха на ръководството да предприеме действия по предупрежденията с „груповото мислене“, че „просто не можеше да се повярва, че вътрешен човек краде неща, че един от членовете на персонала прави това“.

„Вярваме, че сме били жертва на кражби в продължение на дълъг период от време и, честно казано, можеше да се направи повече за предотвратяването им“, посочи той, като добавки, че сигурността в музея сега е засилена.

Антикварната общност си сътрудничи с музея, за да помогне за връщането на някои от липсващите части, каза той. Столичната полиция потвърди в четвъртък, че мъж е разпитан във връзка с предполагаеми кражби. Той обаче не е арестуван.

Фишер, германски историк на изкуството, каза, че ще се оттегли незабавно поради пропуски в процедурите, които позволяват вземането на предметите. „Очевидно е, че Британският музей не реагира така, както би трябвало, в отговор на предупрежденията през 2021 г. и на проблема, който сега се прояви напълно.“ - призна той. /БГНЕС