25 ден на протеста: Три софийски кръстовища остават блокирани, нов конфликт пред хотел "Берлин"

Три ключови места в София остават затворени - Орлов мост, "Цар Освободител", а от снощи и кръстовището пред СУ

На 25-ия ден от началото на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев протестиращите не отстъпват от позициите си. Три ключови места в София остават затворени - Орлов мост, "Цар Освободител", а от снощи и кръстовището пред Софийския университет.

Днес на два пъти бяха блокирани кръгови кръстовища на магистрала "Струма". Старозагорци продължават играта на нерви с полицията за правото да преминат през пътен възел Детелината на магистрала "Тракия". Друга тактика на блокада избраха варненци, които направиха автопоход с 10 км/ч. Десетки българи протестират и в Европа. 

И днес протестиращите на Орлов мост не се разминаха с безплатна лекция от привърженичка на премиера, която ги осветли, че "Радев и руските служби плащат, за да направят президентска република", пише "Сега". Минувач нахока група протестиращи, че пият бира на теферич, но те категорично отхвърлиха обвиненията му. От броени часове блокадите имат кодекс на поведение, в който под точка първа е записано, че употребата на алкохол в района на блокадите е неприемлива.

Нов конфликт е възникнал в района на хотел "Берлин" в Бояна, който се смята за щаб-квартира на Делян Пеевски. Днес Методи Лалов, настоящ общински съветник от "Да, България" и бивш председател на Софийския районен съд, е бил в района, за да заснеме камерите, които неправомерно записват движението на хора и превозни средства по ул. "Беловодски път", който е публична зона. "С Деси Николова (председател на "МлаДа България" - б.р.) събрахме доказателства, че камерите са като тези на хотел "Берлин". Какво мислите стана? Намеси се охраната на Пеевски. Телефонът на Деси беше отнет насилствено. Получихме и заплахи, че ще ни бъдат счупени телефоните. Наложи се да повикаме полицията от телефон 112, след намесата на която Деси си получи телефона. Беше ни снета самоличността и дадохме писмени сведения", разказва Методи Лалов в профила си във "Фейсбук".

Протестиращите в Стара Загора остават на входа на летище Стара Загора, където са изтласкани от полицията, която им отказа да преминат през пътен възел "Детелина" на автомагистрала "Тракия". В 18 часа гражданите поканиха местните управленци да търсят заедно изход от ситуацията, но те не откликнаха. Протестиращите искат да направят шествие до пътния възел и да се върнат обратно, но полиция блокира пътя и трети ден отказва да ги пусне, включително и пеш. Искаме си просто гражданските права да минем по пътя, обясняват хората на блокадата.