32 китайски бойни самолета, засечени около Тайван

13 от самолетите са "пресякли средната линия на Тайванския проток"

Тайванското министерството на отбраната съобщи, че 32 китайски военни самолета са били открити около острова за 24-часов период - вторият най-голям брой тази година. Министерството също е открило пет военноморски кораба, действащи около Тайван, се казва в съобщението. 13 от самолетите "пресякоха средната линия на Тайванския проток", добавя се в изявлението. Въоръжените сили на Тайван „наблюдаваха ситуацията и използваха (патрулни) самолети, кораби на ВМС и брегови ракетни системи в отговор на тези действия“.

В два други 24-часови периода в края на януари и началото на февруари министерството засече 33 китайски военни самолета около острова, най-големият брой тази година. Напрежението около острова се засили след президентските избори на 13 януари, спечелени от настоящия вицепрезидент Лай Чинг Те, когото Пекин смята за националист и не харесва.

Миналия месец Тайван съобщи, че около Тайван са открити 11 китайски военноморски кораба, най-много тази година, а спорът между Тайпе и Пекин за фатален инцидент с рибарска лодка ощ повече изостри обстановката. Китайска моторна лодка с четирима души се преобърна на 14 февруари близо до тайванските острови Кинмен, докато беше преследвана от тайванската брегова охрана, тогава загинаха двама души, а други двама оцеляха. Инцидентът се случи на фона на нарастващо напрежение между Китай и Тайван, самоуправляващ се остров, за който Пекин твърди, че е част от негова територия и се заканва да го превземе един ден, ако е необходимо със сила. Пекин обвини тайванските власти, че „се стремят да избегнат отговорностите си и да скрият истината“ за инцидента, докато представител на тайванската брегова охрана каза, че участващата лодка се е движела на зигзаг и е „загубила равновесие“, преди да се преобърне.

Тайван също откри рекордните 8 китайски балона в два последователни дни по време на ваканционния период на Лунната Нова година миналия месец, като някои летяха директно над острова. Пекин засили военния натиск през последните години и разполага бойни самолети и военноморски кораби около острова почти ежедневно, а над острова летят все повече балони. /БГНЕС, АФП