35 страни искат Русия и Беларус да бъдат изключени от управлението на спортни федерации

Преустановяване на телевизионните излъчвания на спортни събития от двете страни

В съвместно изявление 35 западни държави, Япония и Южна Корея повториха призива от 8 март в Русия и Беларус да не се провеждат международни спортни събития и на техните граждани да бъде забранено да участват в международни състезания.

В нови препоръки 35-те държави призоваха руските и беларуските ръководни органи да бъдат отстранени от международните спортни федерации.

"Лица, които са тясно свързани с руската и беларуската държава, включително, но не само, държавни служители, следва да бъдат отстранени от позициите с влияние в международните спортни федерации, като например управителни съвети и организационни комитети", се казва в изявление на министрите на спорта и културата, публикувано от Държавния департамент на САЩ.

Те също така призоваха организаторите на събитията да обмислят възможността за преустановяване на телевизионните излъчвания на спортните събития в Русия и Беларус.

САЩ и Европейският съюз водят кампания срещу Русия с надеждата да окажат натиск върху президента Владимир Путин, който видимо се гордее с домакинството на Русия на Зимните олимпийски игри през 2014 г. и Световното първенство по футбол през 2018 г.

Световният футболен ръководен орган ФИФА и водещият тенис турнир Уимбълдън, наред с други, забраниха на руснаците да участват в състезания след руската инвазия в Украйна.

Международният олимпийски комитет, който вече забрани на руските спортисти да се състезават под негов флаг заради употреба на допинг, препоръча забрана за участие на руски и беларуски спортисти.

Двама руснаци обаче остават в комитета - Елена Исинбаева, олимпийска медалистка в скока на дължина, близка до Путин, и ръководителят на руския тенис Шамил Тарпишчев.

В новото съвместно изявление се призовава събитията, на които се допуска участие на руснаци и беларуси, да посочват изрично, че те не представляват своите държави, и да забранят използването на техните знамена. /БГНЕС, АФП