49-ият парламент пред първото си предизвикателство - избор на председател

Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание днес от 10 часа. Парламентът се свиква с указ на президента Румен Радев.

Както повелява Конституцията, първото заседание на парламента ще бъде открито от най-възрастния депутат - Вежди Рашидов. Той стана и председател на предното Народното събрание, след като дни наред политическите сили не можаха да се разберат кой да оглави институцията. Това се оказа и първият провал на скоропостижно отишлия си 48-и парламент. Ще бъде и първото предизвикателство на новото Народно събрание. Сега се очаква най-голямата формация - ГЕРБ-СДС, да предложи за председател Росен Желязков. Депутатите на Бойко Борисов го номинираха и в миналия парламент, но тогава той не събра подкрепа.

Народните представители ще положат клетва, след което, както е по традиция, изявления ще направят представители на парламентарните партии и коалиции. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН. Тогава идва и моментът, в който да бъде избран председателят на 49-ото Народно събрание. Ако процедурата премине успешно, новият председател ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На първото заседание на парламентът ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и неговите министри. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Очаква се да присъстват и бившите президенти и председатели на Народното събрание.