5 храни, които помагат при борбата със стреса

Мазната риба понижава кортизола

По време на стрес човек се храни с вредни храни, които вместо да му помогнат, му създават допълнителен дискомфорт. Така, например, много от нас ядат шоколад и други сладкиши, когато са под напрежение или в лошо настроение. Мит е обаче, че тези продукти повдигат настроението ни, защото не намаляват хормона на стреса кортизол и адреналин.

За да повишите хормоните на щастието и се избавите от стреса, се нуждаете от определени храни. Веществата в тях понижават кръвното налягане, поддържат имунната система и понижават кръвното. Основното, което трябва да знаете за антистресовото хранене е това, че е задължително в менюто да присъстват както комплексни, така и прости въглехидрати.  Бавнокомплексните въглехидрати, които има в пълнозърнестият хляб и овесените ядки, например стабилизират кръвната захар. Вследствие на това организмът има повече енергия и чувството за глад изчезва. Отделно серотонинът в тялото се повишава (недостиогът му води до лошо настроение и депресия). Ако не можете без сладко, наблегнете на простоте захари. Те намаляват раздразнителността, причинена от стреса. При това се разграждат по-бързо. 

Ето 5 храни, с които да се избавите от стреса:

Цитруси 

Те са богати на витамин C, който моментално понижава хормоните на стреса. Освен това той нормализира кръвното налягане и помага на човек по-бързо да се успокои след стресова ситуация. 

Зеленолистни растения 

Спанак, зелен фасул, броколи. Всички те са богати на магнезий, който понижава кортизола и предотвратява депресии, главоболие, отпадналост и болки в ставите. Ако не обичате тези зеленчуци, може да ядете много соя или сьомга, за да си набавите необходимото количество от минерала. 

Мазна риба

Сьомгата е една от най-мазните риби. Тя съдържа омега-3 мастните киселини, които понижават хормоните на стреса и предпазват сърцето. За да държите адреналина и кортизола в норма, яжте риба поне два пъти седмично. 

За поддържане на нивото на адреналин и кортизол в норма, специалистите препоръчват консумацията на мазната риба, като сьомга и риба тон. Омега-3 мастните киселини, които рибата съдържа, регулират нивото на хормоните на стреса и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. За да може организмът да получава необходимото количество мастни киселини, се препоръчва консумацията на риба поне 2 пъти седмично.

Бадеми

Ядките се използват в почти всеки хранителен режим. Веществата в тях повишават защитните сили на организма и понижават оксидативния стрес, който причинява много болести. 

Мляко

Много хора избягват млечните продукти заради различни здравословни проблеми, но те са отлична храна против стрес. неслучайно някой заспиват по-лесно, изпивайки чаша топло мляко преди лягане. Калцият в него успокоява и облекчава мускулните спазми.